• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Södersjukhuset drabbades av mannens telefonsabotage, enligt åtalet. Foto: Fredrik Sandberg och Hasse Holmberg/TT

Man inför rätta för telefonsabotage

En man i 35-årsåldern, som misstänks för ett omfattande telefonsabotage som nyligen drabbade flera myndigheter, ställs i dag inför rätta i Södertörns tingsrätt.

Mannen, som kommer från en kommun i Stockholms län, misstänks för att med hjälp av flera telefoner och appar automatiskt ha ringt upp telefonväxlar oavbrutet, vilket har lett till att de i många fall slagits ut, rapporterar Ekot.

Sju arbetsförmedlingar runt om i landet drabbades, samt polisen i Malmö, Göteborg och Stockholm. Även telefonväxlar tillhörande SOS Alarm 112, fyra vårdcentraler i Stockholmsområdet, Södersjukhuset i Stockholm och Botkyrka kommun attackerades.

LÄS MER: Fortsatt högt tryck på SOS Alarm

– 112 är det allvarligaste fallet. Det har funnits en risk för att andra som behöver sjukvård, ambulans och polis inte når fram, säger åklagare Per Bergmark, som har utrett fallet.

Sammanlagt handlar det om cirka 24.000 samtal som gjorts i syfte att sabotera.

– Han är besviken på flera myndigheter och har ansett sig ha mångmiljonanspråk på dem, säger Per Bergmark.

LÄS MER: SOS Alarm efterlyser mer pengar för att minska långa svarstider

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer