”Varje år, redan ett halvår innan kontraktet går ut, börjar man oroa sig för om man eventuellt måste flytta igen.”, säger Josefin Skogetun. Foto: SVT

”Man känner sig mer och mer maktlös”

Josefin Skogetun har flyttat runt mellan andrahandsboenden med sin dotter sedan 2011. Hon är en av de tusentals personer i Stockholmsområdet som vet hur det är att behöva bryta upp från sitt boende, och börja leta efter en ny bostad att bo i.

Vi sitter i köket i lägenheten Josefin Skogetun just nu hyr i andra hand i Sundbyberg.

– Vi har bott här i tre år nu, där kontraktet har förlängts ett år i taget. Innan det här var det ett andrahandskontrakt på ett år, och innan det så bodde vi i en källarlokal som egentligen var en arbetslokal, säger Josefin Skogetun.

”Tänker på det varje dag”

Att inte veta var och hur man kommer att bo om ett år är förstås påfrestande.

– Varje år, redan ett halvår innan kontraktet går ut, börjar man oroa sig för om man eventuellt måste flytta igen. Och även om vi har fått förlängt så har det varit en väldigt kortvarig ro, säger Josefin Skogetun.

Hur mycket tänker du på din boendesituation?

– Det gör man varje dag. Sedan stoppar man huvudet i sanden med jämna mellanrum, men man tänker på det jämnt.

Bostadsbristen sprider sig

Förra året uppgav 184 av landets 290 kommuner att de hade underskott på bostäder. En rundringning som SVT:s nyhetsredaktioner gjort visar att nu har närmare 250 kommuner bostadsbrist. Bara tre kommuner har överskott – Haparanda, Åsele och Hultsfred.

I Stockholms län saknas det bostäder i varenda kommun.

”Man känner sig mer och mer maktlös”

Josefin Skogetun upplever att situationen har förvärrats de senaste fem åren även när det gäller att få tag på lägenheter att hyra i andra hand.

– De som hyr ut sina lägenheter vet om att de kan ta hutlösa hyror, och det verkar som en del faktiskt betalar också. Vilket gör att vi andra som kanske inte kan betala 10.000 kronor i månaden för en lägenhet, för oss blir det färre och färre alternativ. Man känner sig mer och mer maktlös.

Gör SVT:s hyrestest!

Visa

Bor du i hyresrätt, andrahand eller som inneboende? Svara på några enkla frågor om ditt boende och få reda på om du betalar mycket eller lite hyra jämfört med andra – samtidigt hjälper du oss att kartlägga hur det ser ut över hela landet.

Gå till formuläret genom att klicka här.

Vi vill också gärna höra din berättelse om hur det är att hyra sitt boende, eller dina bäst tips till andra som vill hyra lägenhet. Mejla oss på bostadsokes@svt.se!

Vad är din erfarenhet av bostadsmarknaden? Berätta för oss! 

Visa

Hyresrätter, bostadsrätter, andrahand, svartkontrakt, soffsurfning. Vi tittar just nu på bostadsvillkoren i Sverige. Hur bor vi, hur ser bristen på bostäder ut och vad får det för konsekvenser? 

Vi vill höra era berättelser, era erfarenheter – hur har bostadsbristen drabbat just dig? 

Hör av dig till oss på bostadsokes@svt.se!

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#BOSTADSÖKES

Mer i ämnet