Apoteket hade tillstånd att sälja läkemedel – men blev av med det. Under torsdagen var dörren låst och lokalerna tomma. Foto: SVT

Apotekare häktad för misstänkt narkotikabrott

Uppdaterad
Publicerad

En man med ledande position på ett apotek i Järfälla har häktats som misstänkt för narkotikabrott. Läkemedelsverket stängde apoteket i onsdags och polisen ska ha hittat narkotikaklassade preparat på en annan plats med koppling till mannen.

Läkemedelsverket agerade efter en tillsyn i augusti på det aktuella apoteket i Järfälla. Man identifierade bland annat brister i förvaringen av läkemedel och upptäckte att manipulerade recept hade expedierats på apoteket.

– Den här aktören har tydligt brutit mot en rad bestämmelser, så vårt beslut är välgrundat, kommenterade Martin Lindblom, gruppchef för apotekstillsynen vid Läkemedelsverket, beslutet.

Fann narkotika på annan plats

Samtidigt agerade polisen genom att göra husrannsakan i en annan lokal med koppling till mannen. Man ska då ha funnits narkotikaklassade preparat.

Under torsdagen begärde åklagare Karin Sverkert att apotekaren skulle häktas. I dag, fredag, gick Attunda tingsrätt på åklagarens linje och häktade mannen mot hans nekande.

Åtal ska vara väckt senast den 11 oktober.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.