Mannen blev hemskickad från Danderyds sjukhus. Foto: TT

Skickades hem från sjukhuset efter terrordådet – dog

Publicerad

En manlig patient avled efter att ha skickats hem från akuten då Danderyds sjukhus gått upp i katastrofläge vid fredagens terrordåd. Nu startar sjukhuset en utredning.

Alla akutsjukhus i Stockholm gick i fredags eftermiddag upp i katastrofläge efter lastbilsattacken på Drottninggatan.

– Ett katastrofläge innebär att vi måste omfördela resurser och det innebär att även den ordinarie vården kommer att påverkas. Vårt uppdrag är ju att se till att den påverkas så lite som möjligt, säger Jenny Arhammar, verksamhetschef på Danderyds sjukhus, och en av de som ansvarar för att utvärdera sjukhusets insatser efter terrordådet.

Katastrofläget innebar att en del patienter som redan befann sig på sjukhusens akuter fick lämna dem för att göra plats.

På Danderyds sjukhus utreder man nu ett fall där en patient avled efter han fick lämna sjukhuset.

LÄS MER: Detta vet vi om terrordådet i Stockholm

Sökt vård för nacksmärtor

Det handlar om en patient som befann sig på akuten när sjukhuset gick upp i katastrofläge på eftermiddagen efter lastbilsattacken på Drottninggatan.

Mannen hade enligt sjukhuset sökt vård för nacksmärtor, men skickades hem från akuten. Mannen avled senare.

Sjukhuset har nu inlett en händelseanalys av fallet för att se vilka bedömningar som gjorts, och om ärendet ska leda till en Lex Maria-anmälan.

Utredningen har just inletts och enligt chefläkare Åsa Hammar är det alldeles för tidigt att svara på om katastrofläget haft någon betydelse för bedömningen av patienten.

Utvärderar insatserna

Parallellt med den utredningen gör också alla akutsjukhusen i Stockholm stora utvärderingar av sina insatser efter terrordådet.

– Det här är ju ett läge som vi aldrig har varit i här. Vi hade ett skadescenario som kunde varit oändligt mycket större än vad det tack och lov blev. Det innebär ju att vi har chans att faktiskt dra lärdom av allt det vi gjorde bra, men också det som vi skulle ha kunnat gjort bättre, säger Jenny Arhammar, verksamhetschef, till SVT Nyheter.

SVT Nyheter har även varit i kontakt med Karolinska universitetssjukhuset och Södersjukhuset, men inga av de sjukhusen har i nuläget några inrapporterade händelser där patienter kan ha kommit till skada med anledning av katastrofläget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet