Foto: TT

Man tog livet av sig på häktet i Huddinge

Uppdaterad
Publicerad

En man som skulle utvisas efter att ha avtjänat ett fängelsestraff tog livet av sig på häktet i Huddinge i slutet av augusti förra året. Mannens självmordsrisk felbedömdes och Kriminalvården har nu lex Maria-anmält händelsen, rapporterar Mitt i.

Mannen hade avtjänat ett flerårigt fängelsestraff och Kriminalvården hade bedömt att han skulle sitta i häktet i väntan på utvisning eftersom han hade ett utåtagerande beteende.

Vid ett möte med en psykiatriker sa mannen att han led av att vara isolerad på häktet och att han lika gärna kunde dö om läget inte förändrades. Men psykiatrikern bedömde att läget inte var så allvarligt, skriver Mitt i.

– Mannen har bedömts av en mycket kompetent psykiatriker. Men bedömningen blir fel. Det är inte ovanligt. Att bedöma självmordsrisken är något av det svåraste som man kan göra, säger Lars Håkan Nilsson, medicinsk rådgivare på Kriminalvården, till tidningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.