En man avled i en cell på häktet i Huddinge under onsdagen. Nu har Kriminalvården inlett en incidentutredning. Foto: TT

Man avled i Huddingehäktet

Uppdaterad
Publicerad
En man, född på 70-talet, tog sitt liv i häktet i Huddinge natten mot onsdagen. Mannen var placerad på kriminalvårdens häkte av Migrationsverket i väntan på att bli utvisad. Nu inleder kriminalvården en incidentutredning för att se om något fel har begåtts.

Mannen hade suttit i häktet en månad. När kriminalvårdarna skulle dela ut frukost under onsdagsmorgonen fann man mannen avliden.

– Det är en tragiskt incident som har inträffat, konstaterar Fredrik Wallin, häkteschef på häktet i Huddinge.

Personal ska höras

Enligt rutin vid dödsfall har en incidentutredning påbörjats av Kriminalvården för att säkerställa att personal inte begått något fel.

– Sedan kommer det också göras en granskning för att titta på vad personen har varit med om under vistelsen i Kriminalvården, för att se om rutiner och regler har följts, säger Fredrik Wallin.

Fredrik Wallin, häkteschef på häktet i Huddinge.

Enligt häkteschefen finns det ingen information om att någon i personalen ska ha begått tjänstefel i nuläget. Mannen lämnades i cellen utan bevakning, men enligt Fredrik Wallin fanns det inget beslut om tillsyn.

Borde han haft tillsyn?

– Det får utredningen titta på i så fall om något inte har fungerat enligt rutin. Jag har inte kunskap om det idag, säger Fredrik Wallin.

Placerad i häktet i väntan på utvisning

Den avlidne mannen satt placerad i häktet i väntan på utvisning. Migrationsverket har bedömt att det fanns en säkerhetsrisk i och med avvisningsbeslutet. Migrationsverket avböjer att kommentera vad säkerhetsrisken grundar sig på.

– Vi kan inte kommentera omständigheter i enskilda ärenden på grund av sekretess, säger Lisa Danling, presskommunikatör på Migrationsverket.

Enligt Fredrik Wallin är det inte helt ovanligt att personer som väntar på att bli utvisade sätts i Kriminalvårdens häktes-celler. Hur länge en person behöver sitta i väntan på utvisning varierar.

– Från kort tid till flera år, säger Fredrik Wallin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer