Många miljögifter i Östersjön minskar

Uppdaterad
Publicerad

Kvicksilverhalten är högst i hela Östersjön utanför Lygna i Stockholms skärgård.

Runt 150 000 kemiska ämnen kan vara i omlopp i Östersjön.  Ett tusental är identifierade, runt 800 av dem är hormonstörande. Endast cirka 75 har forskningen riktig koll på – genom att noga följa havets levande facit.

I decennier har forskare tagit prover på sillgrissla, strandskata, fisktärna, strömming, aborre, torsk, tånglake och blåmussla.

Och Stockholms universitets mätningar visar tydligt att utvecklingen går åt rätt håll.

Lagen haft effekt

– För många ämnen som vi vet är mycket giftiga så minskar halterna väldigt fint. Det visar att lagstiftningen haft effekt och vi ser resultatet i återhämtningen för utter, havsörn och säl, säger Anders Bignert, professor vid Naturhistoriska riksmuseet.

Men de lokala variationerna är stora.

Halterna av flera giftiga och hormonstörande ämnen är växentligt högre i vårt område jämfört med övriga Östersjön. Det handlar bland annat om pcb, bromerade flamskyddsmedel och kvicksilver.

Konsumtion påverkar

– Den stora befolkningsmängden har en inverkan. Mycket av kemikalietillskottet kommer kommer från vår konsumtion.

Detta märks bland annat i de förhöjda halterna av siloxaner, ämnen som finns i kosmetika, hygienprodukter och en del livsmedel och som påverkar fertiliteten.

Så vad betyder då detta – att vi stockholmare bör vara särskilt försiktiga med att äta fisk?

-Nej, man ska komma ihåg att halterna i insjöfisk är många gånger högre. Fisk är nyttig mat, säger Anders Bignert och fortsätter:

– Det är vissa riskgrupper som ska vara försiktiga, det är framför allt foster och spädbarn som måste skyddas.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.