Företagare med utländsk bakgrund har svårare att få banklån.

”Många fördomar om min bakgrund”

Uppdaterad
Publicerad

Småföretagare med utländsk bakgrund blir allt viktigare för den svenska ekonomin. Samtidigt har företagare med utländsk bakgrund svårare att konkurrera på marknaden och få banklån och kapital, trots att de har minst lika bra affärsidéer som kollegor med svensk bakgrund. Det visar flera av Tillväxtverkets senaste rapporter.

I Stockholmsområdet drivs nästan 17.000 företag av personer med utländsk bakgrund. Och för varje år så ökar intresset för att starta eget företag. En av småföretagarna är Zlatan Bajric, som kom till Sverige som sjuåring. När han var 16 år startade han sitt första företag, och även om det går bra nu så har det inte alltid varit enkelt.

– Jag har mött många fördomar som handlar om min bakgrund, min kompetens, att man inte kan, att man inte har förmågan, framför allt att man inte vet hur det fungerar i Sverige. Det är något som många med invandrarbakgrund fått bevisa, helt enkelt, visa att man kan leverera, visa att man kan prestera, säger Zlatan Bajric.

Svårare få finansiering

Undersökningar visar att företagare med utländsk bakgrund har en positivare inställning till att anställa personal och att öka omsättning och lönsamhet, jämfört med företagare med svensk bakgrund. Ändå har företagare med utländsk bakgrund betydligt svårare att få banklån och finansiering till sina företag. Det visar flera rapporter från Tillväxtverket.

–Det kan både handla om att den här målgruppen har lite lägre kunskap om hur banksystemet fungerar, men det kan också handla om att bankerna har sämre bemötande till den här målgruppen. Det gör att vi förlorar en hel del företag som både kan vara gynnsamma på den svenska marknaden men också genom sina kontakter kan komma ut på den internationella marknaden, säger Jonnie Nordensky på Tillväxtverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.