Framför allt unga mellan 20 och 34 år lämnar huvudstaden. Foto: Anders Wiklund/TT

Många unga lämnar Stockholmsregionen

Publicerad

Fler personer flyttar från Stockholms län till andra delar av landet än tvärtom, skriver Dagens Nyheter.

Enligt byggkoncernen Veidekke, som presenterar en rapport med statistik från Statistiska centralbyrån (SCB), fick Stockholm under det tredje kvartalet i år ett negativt flyttnetto för första gången sedan 2005. 68 personer fler lämnade länet än vad som flyttade dit, skriver Dagens Nyheter.

Visserligen ökar befolkningen totalt i Stockholmsområdet. Men det beror på att det föds fler personer än vad som dör och att fler personer flyttar in från utlandet.

Främst unga lämnar Stockholm

– Men den stora skillnaden mot tidigare är att inrikes inflyttning är negativ och nu är den negativ i hela regionen – inte bara i Stockholms stad, säger Lennart Weiss, kommersiell direktör på Veidekke och medförfattare till rapporten, till tidningen.

Av de som lämnade Stockholmsregionen var 70 procent mellan 20 och 34 år. Veidekke drar slutsatsen att utflyttningen beror på att bostäderna är för dyra i Stockholmsområdet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer