Många valbara har kronofogdskulder

Uppdaterad
Publicerad

Av kandidaterna som ställer upp i valen i Stockholm och Uppsala län har många skulder hos kronofogden. Åtta personer har skulder på över en miljon kronor.

SVT har granskat cirka 53.000 kandidater i höstens val som kandiderar för partier som i dag har mandat i kommun, landsting, riksdag eller EU-parlament. 

S1.420 av kandidaterna hade i augusti krav hos Kronofogden, av dem hade 993 av kandidaterna hade en eller flera skulder till staten i augusti.

Efter valet 2014 – ABC

Haningepolitiker, en av de högst skuldsatta

En av kandidaterna med höga skulder är Michael Fridebäck(M). Han sitter idag som ordförande i Kultur- och fritidsnämnden i Haninge och står som fjärde namn på Moderaternas lista Haninge där M har 21 mandat.

Han hade den 18 augusti en skuld på 2.535.277 kronor till skatteverket. Skulden kommer från en konkurs av hans aktiebolag 2009. Hans bolag sysslade med hälsovård och efter konkursen har Michael Fridebäck börjat betala tillbaka på skulden. Han har inte möjlighet att träffa SVT men skriver i ett mejl att hans ambition är att göra rätt för sig.

”... Jag tar på mig att vi inte anpassade verksamheten efter de förutsättningar som förelåg. Som entreprenör är det lätt att man tror så mycket på sin verksamhet att man bortser från realiteterna. Jag har dragit lärdom av det här och som jag nämnde är min ambition att återbetala de skatteskulder som finns.” skriver Michael Fridebäck.

Kan påverka förtroendet

Att var skuld satt på miljontals kronor kan påverka förtroendet för en politiker. Samtidigt finns det alltid förmildrande omständigheter som kan göra att väljare anser att skulden inte har betydelse menar ABC:s politiska kommentator.

– Det finns ju ministrar som har avgått för mindre. Titta på Reinfeldts första ministrar, där avgick ett antal första veckorna. Det är viktigt att politiker inte försöker undanhålla information. Sen är det allvarligare om något brott begåtts, säger han.

I Stockholm och Uppsala län kandiderar 8.311 personer till kommunfullmäktige i de olika kommunerna. Åtta personer av dessa har skulder som är över en miljon kronor.

Skulder som följt med länge

Socialdemokraten Arzu Alan i Botkyrka har 1,2 miljoner i skulder hos Kronofogden. Det är krav från ett finansbolag. Hon sitter i kommunfullmäktige och kandiderar i både kommun- och landstingsvalet på plats 11 respektive 10. Hon säger att skulden beror på ett borgensåtagande för en familjemedlem när denne tog över ett leasingavtal för ett solarium. Detta bidrog till hon blev skyldig ett inkassoföretag 311.666 kronor. Räntebeloppet är idag 951.000 kronor vilket gör att hon totalt den 18 augusti hade en skuld hos kronofogden på 1.262.529 kronor.

Arzu Alan meddelar även hon i ett mejl att hon idag betalar tillbaka på skulden och skulderna var en tuff ekonomisk utmaning.

”...Tyvärr har dessa skulder förföljt mig sedan dess. Jag har sökt skuldsanering för dessa skulder men ej blivit beviljat pga min ålder. Jag har sedan dess kämpat för att göra rätt för mig och betalar tillbaks på skulden genom löneutmätning och genom kvarskatt.” skriver hon till SVT.

Skulder bland alla partier

Det parti som har störst andel med skulder hos Kronofogden är Vänsterpartiet med 4,7 procent av kandidaterna, Moderaterna har minst andel med 1,9 procent. Men skuldsatta politiker finns i alla partier som i dag har plats i riksdagen. Även kandidater i Feministiskt initiativ och kandidater i lokala partier har skulder hos Kronofogden.

2,7 procent av kandidaterna hade skulder hos kronofogden när undersökningen gjordes i mitten av augusti. Det kan jämföras med hela befolkningen där 4,8 procent av hela befolkningen hade skulder hos kronofogden vid samma tidpunkt.

– Det är inte så förvånande att politiker är skuldsatta i lägre utsträckning än andra medborgare. Det är inte tänkt att politiker ska vara representativa i alla aspekter. För en politiker gäller det mycket att leva som man lär, kommenterar Filip Hadenius

”Vill göra rätt för mig”

Michael Fridebäck hade 2012 en årsinkomst på 459.372 kronor och menar att han har för avsikt att betala tillbaka hela skulden på drygt 2,5 miljoner kronor. Han tror inte att skulderna påverkat väljarnas förtroende eftersom han blev vald 2010.

”Det här var uppe redan i förra valrörelsen och det har varit väldigt omskrivet, inte minst i lokalpressen i min valkrets. Jag skulle tro att nästan varje väljare i Haninge känner till den här historien och de gav mig förtroende för de fyra år som förlöpt och det är min förhoppning att jag ska få förnyat förtroende i det kommande valet. Jag tror också att de väljare som möter mig och kryssar mig i personvalet också är medvetna om hur jag är som person och de känner även till min vilja att göra rätt för mig.” skriver Michael Fridebäck(M) i Haninge.

När vi ber honom visa någon länk eller dokument som bekräftar det han skriver svarar inte Michael Fridebäck.

Skulder bland landets politiker

MEDIANSKULD

Kristdemokraterna 64.111

Moderaterna 59.861

Socialdemokraterna 49.720

Vänsterpartiet 44.805

Centerpartiet 41.619

Miljöpartiet 38.807

Folkpartiet 37.111

Feministiskt initiativ 24.392

Sverigedemokraterna 18.877

MEDELSKULD

Moderaterna 311.433

Kristdemokraterna 242.060

Centerpartiet 163.283

Miljöpartiet 143.329

Socialdemokraterna 139.237

Vänsterpartiet 114.596

Sverigedemokraterna 114.116

Folkpartiet 102.143

Feministiskt initiativ 49.630

SKULDSATTA PER PARTI

Vänsterpartiet 221 (4,7 procent)

Feministiskt initiativ 13 (4,5 procent)

Sverigedemokraterna 89 (4,3 procent)

Miljöpartiet 116 (2,9 procent)

Socialdemokraterna 345 (2,4 procent)

Kristdemokraterna 103 (2,3 procent)

Centerpartiet 131 (2,0 procent)

Folkpartiet 105 (2,0 procent)

Moderaterna 169 (1,9 procent)

ANTAL KANDIDATER MED SKULDER ÖVER EN MILJON

Moderaterna 14

Kristdemokraterna 6

Socialdemokraterna 6

Centerpartiet 5

Miljöpartiet 4

Vänsterpartiet 3

Sverigedemokraterna 3

Folkpartiet 1

Sjukvårdspartiet Gävleborg 1

Borgerligt Alternativ 1

Ale-demokraterna 1

Engelholmspartiet 1

Kungsbackaborna 1

Feministiskt initiativ 0

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Efter valet 2014 – ABC

Mer i ämnet