Polisens nationella operativa enhet, Noa, har slagit till på flera orter i landet. Stora mängder av drogen har beslagtagits. Foto: SVT

Drogen har skördat 180 dödsoffer sedan förra våren

Uppdaterad
Publicerad

Fler än 180 personer i Sverige har dött av det narkotikaklassade läkemedlet fentanyl sedan våren 2015. SVT kan nu berätta att polisen har beslagtagit mängder av fentanyl i en landsomfattande razzia.

Akrylfentanyl narkotikaklassades så sent som i augusti i år. Läkemedlet fentanyl är sedan tidigare narkotikaklassat och är ett smärtstillande läkemedel som är 50 gånger starkare än rent heroin.

– Det här är ett läkemedel som man använder i livets slutskede och på patienter som har väldigt svåra smärtor, säger Anna Stenfeldt Hennings som är sektionschef på Nationellt Forensiskt Centrum, NFC i Linköping.

Fler än 180 personer har dött av drogen sedan april 2015.

– De döda har haft fentanyl eller fentanylanalog i blodet. Sedan april i år har 36 personer dött, säger Emil Eisersjö, kommissarie på underrättelsetjänsten på Nationellt Operativa Avdelningen, NOA.

Stor polisrazzia i hela landet

Polisen har under de senaste veckorna gjort 32 husrannsakningar runt om i landet, från Skåne i söder till Västerbotten i norr.

– Vi har hittat misstänkt fentanyl, amfetamin och hasch, säger Emil Eisersjö, kommissarie på underrättelsetjänsten på Nationellt Operativa Avdelningen, NOA och fortsätter:

– En person i Stockholm sitter häktad misstänkt för grovt narkotikabrott efter razziorna.

Fentanylbeslagen analyseras på NFC

På Nationellt Forensiskt Centrum, NFC, i Linköping analyserar man den fentanyl som har beslagtagits i de omfattande razziorna. Läkemedlet fentanyl finns som plåster, det går att injicera läkemedlet men sedan i somras så brukas fentanyl mest som nässpray.

– De här nässprayflaskorna har haft annat innehåll tidigare men nu har man gjort ett hål i dem och hällt i fentanyl, säger Margareta Skarp som är fornesiskt laborant på NFC.

De allra flesta som dött av fentanyl under de senaste åren har kvävts.

– De döda är mellan 18 och 72 år. Många av de som har dött är inte missbrukare, utan det kan handla om att man fått en idrottsskada och fått smärtstillande. När man inte fått medicinen längre har man sökt på nätet och hittat det här, säger Emil Eisersjö, kommissarie på underrättelsetjänsten på Nationellt Operativa Avdelningen, NOA.

Fentanyler och varianter av drogen tillhör gruppen syntetiska opioider.

I Sverige säljs fentanyl som ett receptbelagt narkotiskt och smärtstillande läkemedel och rekommenderas främst till cancerpatienter i form av fentanylplåster.

Akrylfentanyl, som är narkotikaklassat sen augusti 2016, är strukturellt identitisk med fentanyl bortsett från att propanamidgruppen har ersatts med en propenamidgrupp.

Tidigare har flera andra varianter av fentanyl (acetylfentanyl, butyrfentanyl, acetylfentanyl, ocfentanyl) reglerats och narkotikaklassats.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Polisens Nationella operativa avdelning, Noa, har tillsammans med lokalpolisområden gjort husrannsakningar på följande orter:

2 Jönköping

2 Skövde

2 Västerås

2 Örnsköldvik

2 Karlshamn

1 Säffle

1 Älvdalen

1 Arvika

1 Borlänge

1 Enköping

1 Uppsala

1 Köping

1 Hallstahammar

1 Burträsk

1 Skellefteå

1 Robertfors

1 Bro

1 Upplands Väsby

1 Värmdö

1 Olofström

1 Karlskrona

1 Lund

1 Halmstad

1 Borås

1 Varberg

1 Falköping

1 Linköping

1 Vadstena

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer