Foto: SVT

Manifestation utanför ryska ambassaden

Uppdaterad
Publicerad

RFSL anordnar i dag en manifestation utanför ryska ambassaden på Kungsholmen. Där är de för att framföra krav från den ryska hbtq-rörelsen. De kräver ett stopp av utrensningen av homo- och bisexuella i Tjetjenien.

De senaste veckorna har rapporter om hur Tjetjenska myndigheter för bort och torterar män som de misstänker vara homosexuella uppmärksammats internationellt. Minst tre personer ska ha dödats, enligt den ryska tidningen Novaja Gazeta.

LÄS MER: Homosexuella bortförda i Tjetjenien

Krav från ryska hbtq-rörelsen

I dag uppmanar därför RFSL personer att samlas utanför ryska ambassaden under parollen ”Stoppa utrensningen av homo- och bisexuella i Tjetjenien”.

– Dels så vill vi skapa uppmärksamhet för frågan men också att sätta lite tryck på Ryssland att få stopp på de här utrensningarna som pågår, säger Magnus Kolsjö, vice förbundsordförande RFSL.

Med sig har de krav som de framför på uppgift av den ryska hbtq-rörelsen. De kräver förutom stopp av utrensningen av homo- och bisexuella i Tjetjenien befrielse av de som hålls fångna men även en utredning av övergrepp mot homo- och bisexuella i Tjetjenien.

– Här handlar det om kränkningar av mänskliga rättigheter och där har även Ryssland institutioner som vakar över det här och det finns system för att anmäla och utreda och det hoppas jag att Ryssland kommer göra, säger Magnus Kolsjö.

Medverkar vid manifestationen gör förutom representanter från RFSL även artisten och författaren Jonas Gardell. ”Tack för att ni är här och marscherar för de som inte kan marschera” sa han under sitt tal.

Jonas Gardell höll tal utanför ryska ambassaden. Foto: SVT

-  Vi protesterar för de som inte kan protestera. Det är så farligt för människor i Tjetjenien att vara aktivist, de riskerar livet, säger Jonas Gardell.

LÄS MER: ”Adam” vittnar om tortyren av homosexuella i Tjetjenien: ”De kallade oss för djur”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.