• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Strömstad i Strömstads kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en lagerlokal med kraftig rökutveckling till följd, Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Väst.

Inbrott och rån mot närbutiker är vanligt i de utsatta områdena. Här är polisen med en butiksägare. Foto: Polisen

Här är polisstyrkan som ska återskapa tryggheten

Uppdaterad
Publicerad

300 poliser behövs i ny satsning för att åtgärda problemen i Stockholms förorter.

Polisen har under en längre tid utsatts för stenkastning, fått fordon brända och mötts av tystnad från vittnen. Enligt polisen utkämpar man mer eller mindre ett krig mot kriminella som organiserar sig för att ta över vissa områden i Stockholm. Men nu ska det bli ändring på det.

”Mareld” behöver 300 nya poliser

Genom projektet ”Mareld” ska nu 300 nya poliser tillsättas för att förstärka närvaron i Stockholms fyra mest utsatta områden. Enligt regionpolischefen Ulf Johansson ska polisen arbeta aktivt för att återuppta tryggheten och ordningen.

– Vi behöver ytterliggare 300 poliser utöver dem vi redan har idag för att åtgärda problemen. Vi har helt enkelt inte gjort tillräckligt, men nu ska vi prioritera dessa områden, säger Ulf Johansson.

Använder ”Södertäljekoncept”

I region Stockholm finns flera av de särskilt prioriterade områden som präglas av öppen narkotikahandel, synliga våldsyttringar och hög otrygghet bland de boende. De utsatta områdena är Rinkeby, Tensta, Husby, Ronna, Geneta, Lina och Norra Botkyrka.

Det handlar både om civilanställda och uniformerade poliser som ska skapa relationer och förtroende tillsammans med ortsborna. Satsningen ska förhoppningsvis också leda till att bryta tecken på organiserad brottslighet och våldsbejakande religiös extremism. 

– Vi drar nytta och erfarenheter från det framgångsrika arbete som görs tillsammans med andra aktörer i Södertälje och i Järva, säger Ulf Johansson och betonar att metoderna ska bygga på kunskap och erfarenhet.

Hur ska ni få ihop så många poliser?

–  Vi kommer att omfördela poliserna till de här områdena, jag hoppas att vi kan locka tillbaka poliser som slutat och vi ser över lönerna och arbetsmiljön, säger Ulf Johansson.

Vad kommer invånarna att märka efter satsningen?

En minskad kriminalitet, minskad narkotikahandel och större trygghet. Och att brottsligheten sjunker helt enkelt, säger han.

Rekryteringen har redan börjat och alla poliser från hela Sverige bjuds in till att söka tjänsterna. Redan till årsskiftet vill Ulf Johansson ha en klar bild över hur många poliser som Stockholm fått ihop.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.