Maria Elementar riskerar vite

Uppdaterad
Publicerad

Den fristående Maria Elementarskola på Söder i Stockholm riskerar ett vite på 400.000 kronor.

Skolinspektionen kräver att stiftelsen som driver skolan rättar till de allvarliga brister som myndigheten pekade ut i våras.

Det handlar om hur undervisningen läggs upp och kränkande behandling. Enligt myndigheten har skolan ”ett auktoritärt förhållningssätt”.

Maria Elementar

Skolan har fram till den 31 mars på sig att rätta till bristerna, och därmed slippa vitet.

”Gammaldags förhållningssätt”

Enligtenhetschef Håkan Eilard vid Skolinspektionen har skolan ”uppseendeväckandebrister”. Han beskriver en undervisning och ett förhållningssätt gentemoteleverna som är ”gammaldags”.

–Vi har pekat på exempel där eleverna utsatts för kränkningar av personalen, därman skällt ut ungarna inför öppen ridå och näst intill satt dem i skamvrån,säger han.

Skolinspektionenbedömer också att eleverna har fått högre betyg än vad de skulle ha haft.

–Skolan måste nu rätta till bristerna på riktigt. Sker inte detta har vi lagtett vite på 400.000 kronor, säger Eilard.

Konflikter på skolan

MariaElementarskola har haft interna konflikter under en längre tid.Skolinspektionen konstaterar i sitt senaste beslut att fokus förskjutits frånkunskapsuppdraget och elevernas trygghet till slitningar och misstro mellanvuxna. Myndigheten har därför övervägt att dra in skolans tillstånd.

–Vi har en förhoppning om att vitesföreläggandet ska vara tillräckligt för attfå huvudmannen att agera. Och trots de interna problemen har skolan redovisaten plan, det finns en fungerande styrelse för närvarande och det finns enrektor för närvarande. Återkallar vi tillståndet är det oåterkalleligt och dåär det bara att inleda en nedläggning, säger enhetschef Håkan Eilard.

Skolanhar cirka 300 elever.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Maria Elementar

Mer i ämnet