”Marie” blev sjuk av resistent bakterie. Allt fler i länet drabbas. Foto: TT/SVT

”Marie” genomgick rutinoperation – blev sjuk av resistent bakterie

Uppdaterad
Publicerad

Multiresistenta bakterier är ett problem som vuxit kraftigt det senaste åren. Drabbar de redan svaga och sjuka kan de ge livshotande infektioner. Vi har träffat en kvinna som infekterades i samband med en rutinoperation på Danderyds sjukhus.

Vi kallar henne Marie, eftersom hon inte vill att personer i hennes närhet ska känna till bakterien hon bär på. Efter en bukoperation på Danderyds sjukhus drabbades ”Marie” av hög feber och det visade sig att hon smittats av en antibiotikaresistent ESBL-bildande bakterie.

Kan stanna i kroppen i år

Nu, flera veckor och antibiotikakurer senare är hon fortfarande svag, men värre är oron över att bakterien kan bli kvar i hennes kropp – i allt från månader till år.

– Man åker in för något som är en rutinsak, och kommer tillbaka med något som är mycket värre. Jag är bitter på att det här överhuvudtaget kan förekomma, säger ”Marie”.

Risk att bli svårare sjuk

ESBL står för det ämne bakterien bildar som gör att flera typer av antibiotika inte biter på den. De allra flesta som bär på de här bakterierna får i sig dem utomlands och blir inte sjuka. Men får man en infektion riskerar man att bli svårare sjuk eftersom det tar längre tid för vården att hitta rätt antibiotika mot bakterien.

Rädd för att smitta dottern

Marie är nu rädd att hon ska smitta sin familj.

– Min dotter har en ögonsjukdom. Om hon skulle få en antibiotikaresistent bakterie så skulle det vara katastrof för henne, säger ”Marie”.

Även om utbrott på sjukhus är ovanliga, är ESBL-bildande bakterier ett snabbt växande problem i länet. Sedan 2011 har antalet årliga fall där patienter burit på bakterietypen nästintill fördubblats.

Bör man vara orolig som patient?

– Jag tycker inte det är det första man ska vara orolig över. Vården vidtar åtgärder hela tiden för att minska smittspridningsrisken, säger Per Follin, biträdande smittskyddsläkare SSL.

Anmälda fall av ESBL-bildande bakterier i Stockholms län

2011: 1.408

2012: 1.880

2013: 2.174

2014: 2.450

2015: 2.606

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.