Med snabba möten mellan företagare och arbetssökande och ett specialgjort ansökningsformulär, hoppas skärgårdskommunerna att fler ska söka sig till båtbranschen. Foto: TT/ SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Båtbranschen prövar ny modell för att hitta framtidens personal

Uppdaterad
Publicerad

Det råder personalbrist på marinor och båtvarv i Stockholms län. Nu söker båtbranschens riksförbund Sweboat nya vägar för att hitta framtidens personal.
– Vi behöver massor av folk, säger Göran Gross på Dyviks Marina.

Tillsammans med skärgårdskommunerna Österåker, Norrtälje och Vaxholm prövar nu båtbranschens riksförbund Sweboat pilotprojektet ”Marinspåret” för att hitta framtidens personal och öka mångfalden inom branchen.

Mats Eriksson vd på Sweboat, vill se en ökad mångfald bland anställda inom båtbranschen.

– Mångfald är inte bara människor från andra länder utan också kvinnor. Det är två målgrupper som är oerhört viktiga för oss och som vi tidigare har varit dåliga på attrahera till vår bransch, säger Mats Eriksson vd Sweboat.

”Fördomsfri rekrytering”

Med ett speciellt framtaget ansökningsformulär hoppas man på att hitta rätt kandidater.

– Nu har vi ett verktyg som utgår från att ett cv inte är det viktiga, utan det är attityden och arbetskulturen som man vill ha som arbetstagare och arbetsgivare, säger Mats Eriksson.

”Vi letar rätt attityd”

Intresset är stort, omkring 90 personer fyllde kommunfullmäktigesalen i Alceahuset i Åkersberga. Både kvinnor och män var på plats för att möta kommunens företagare och fylla i det specialgjorda ansökningsformuläret.

– Vi letar efter rätt attityd och viljan att jobba. Vi söker allt, från de som kan utföra de enklare jobben till mekaniker och båtbyggare, säger Göran Gross som driver Dyviks Marina. 

Saknas omkring 200 personer

Under de kommande åren beräknas länets marinor och båtvarv, behöva anställa ett par hundra personer. Med hjälp av pengar från Tillväxtverket finns möjligheten att utbilda nyanställda.

Mekeresg Kieden kom till Sverige för några år sedan och arbetar nu inom hemtjänsten men kan tänka sig att arbeta med båtar.

– Jag hoppas på jobb, det var några som sa att jag skulle ringa, säger hon.

Hon välkomnar en utbildning men vill inte att den ska vara för lång.

– En sex månader lång utbildning skulle passa mig bra.

Praktik på arbetsplatsen

Enligt Mats Eriksson på Sweboat kommer utbildningarna bestå av praktik på arbetsplatsen.

– Men när vi märker att många behöver samma grundkunskaper kommer vi att sätta ihop skräddarsydda utbildningar.

Inom kort kommer pilotprojektet ”Marinspåret” även till Kungälv på västkusten, och till nästa sommar ska modellen användas i hela landet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer