Slukhål i Guatemala City 2010. Foto: TT

Markras är sällan slukhål

Uppdaterad
Publicerad

Slukhål i Stockholm? Knappast. De mystiska markrasen beror oftast på rör som sprungit läck.

– Man behöver inte gå runt och vara orolig för slukhål i Sverige, säger Hanna Sundqvist, geolog vid Stockholms universitet.

Plötsligt försvinner marken. Slukhål kan bli flera hundra meter djupa och ta med sig hela bostadsområden ner i underjorden. Fenomenet är vanligast i tropiska områden där den snabba växligheten bildar koldioxid och kolsyra som löser upp berggrunden. Speciellt olycksdrabbade områden är Kina och delar av USA.

– Slukhål kan bildas även i Sverige, men inte lika snabbt som i exempelvis Florida, säger Hanna Sundqvist.

Gotland, Öland och delar av fjällkedjan lider störst risk att drabbas av fenomenet. Där finns nämligen områden med karst där berggrunden består av kalksten. Det finns ingen anledning att behöva känna någon större oro för slukhål i Sverige.

– Det finns inte så många hus i de här områdena, säger Hanna Sundqvist.

Hon menar att slukhål ofta blandas ihop med markras som orsakats av människans framfart. Onsdagens hål i Vasastan i Stockholm är ett exempel.

– Det hålet verkar bero på ett vattenrör som sprungit läck och forslat bort grus och sten men det är knappast något slukhål, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.