Foto: SVT

Markbyte: Huvudsta mot Råstasjön

Uppdaterad
Publicerad

När miljödomstolen sa nej till bygget av bostäder vid Råstasjön i Solna flyttas nu byggplanerna till Huvudsta, något som inte uppskattas av de boende i området.

Ursprungligen skulle 600 lägenheter ha producerats vid Råstasjön i Solna för att få in pengar till att bygga infrastruktur i den nya Arenastaden. Kommunen finansierade sin andel av projektet genom att ge exploateringsbolaget Råsta Holding mark vid sjön, men efter starka protester stoppades byggplanerna av miljödomstolen.

Nu har Solna gjort ett markbyte med bolaget Råsta Holding för att skapa lägenheter i Huvudsta istället. Råsta Holding ägs till 75 procent av Peab och Fabege via det gemensamma bolaget Visio, och till 25 procent av Solna stad.

– Staden måste växa, men inte med 600 lägenheter just här, säger Nina Vetter, ordförande i bostadsrättsföreningen Vitkålen i Huvudsta.  

Markbyte: Råsunda till Huvudsta 

Tre bostadsrättsföreningar har överklagat byggplanerna, de menar att planprocessen varit godtycklig och ofullständig när Solna stad gjorde markbytet från sjön i Råsunda till Huvudsta. Men kommunstyrelsens ordförande, Pehr Granfalk (M), hoppas att byggplanerna ändå ska gå igenom. 

– Det är såklart tråkigt när man gång på gång överklagar nya bostäder och möjligheten för fler att flytta till Solna. Men min förhoppning är att det här kommer att gå vägen och att vi kan fortsätta utveckla Solna och att fler får möjlighet att bo här, säger Pehr Granfalk. 

Kampen fortsätter

Men bostadsrättsföreningarna ger inte upp striden om marken och har överklagat ärendet till Kammarrätten.  

– Vi hoppas att det ska ge mindre byggnation och förhoppningsvis att markbytet går tillbaka. Och att det sker en vanlig beredning av ärendet, att det ska byggas här på Jontorpsvägen, säger Nina Vetter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.