Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Alternativa Nobelpristagaren om Rinkeby: ”Jag har aldrig upplevt nåt liknande” Visa alla (2)
Visa alla (2)

Traditionen i Rinkeby lever – trots uteblivet Nobelpris

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen fick Rinkeby besök av författarinan Maryse Condé från Guadeloupe i Karibien. Hon har tilldelats litteraturpriset av Den Nya Akademien, som är ett alternativ till det uteblivna Nobelpriset i år, efter krisen inom den Svenska Akademien.

Maryse Condés böcker handlar bland annat om rasism, kolonialism, genus och orättvisor. Varje år har biblioteket i Rinkeby fått besök av Nobelpristagare i litteratur och i år är det 30-årsjubileum. Författaren Gunilla Lundgren har i alla år arrangerat besöken till Rinkeby, och det engagemanget började som en ideell handling när den egyptisk författare Naguib Mahfouz tilldelades Nobelpriset i litteratur år 1988.

– På den tiden pratade människor om att barnen i Rinkeby var halvspråkiga, och jag upprördes av det uttrycket. Ingen är halvspråkig. Då bestämde jag med min kollega att göra ett häfte till Naguib Mahfouz på arabiska och svenska. Hans döttrar kom till Sverige, tog emot priset och vårt häfte. Sen fortsatte vi med det, säger Gunilla Lundgren.

Fika, lucia och dikter

Eleverna från Rinkebyskolan har sedan skolstarten i höstas jobbat med att förbereda mottagandet av litteraturpristagare. Och i år var det en fullspäckad hyllning med dikter, fika och luciatåg. Men det var inte helt självklart att besöket skulle bli av i år.

– Den Nya Akademien har lagt ner ett enormt stort arbete. De har jobbat dag och natt för att samla in pengar till det här. Till hennes resa, till hennes boende, hennes familj. Och till priset på 350 000 kronor. Och naturligtvis är vi jätteglada, det är 30:e året vi har en Nobelpristagare i Rinkeby, säger Gunnila Lundgren.

Den Nya Akademien

Visa

Är en ideell förening som bildades när det stormade som värst kring Svenska Akademien i våras. Initiativtagaren var Alexandra Pascalidou, som samlat 117 svenska kulturpersonligheter i den tillfälliga akademin, däribland serietecknaren Jan Lööf, författaren Lo Kauppi och artisten Joakim Thåström. En insamling av pengar för att kunna genomföra Nya Akademiens projekt har skett genom en så kallad crowdfunding-kampanj. Det alternativa litteraturpriset delades ut den 9 december, under en litteraturgala på Berns i Stockholm. Sedan kommer den Nya Akadamien att upplösas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Alternativa Nobelpristagaren om Rinkeby: ”Jag har aldrig upplevt nåt liknande”