Foto: TT

Massi Fritz mycket kritisk mot nedlagd utredning

Uppdaterad
Publicerad

Mannen var misstänkt för att ha trakasserat en 41-åriga kvinna. Men åklagaren hävde anhållandet mot honom och bara dagar senare misshandlade han henne till döds. Advokat Elisabeth Massi Fritz är djupt kritisk till hur utredningen skötts.
– Åklagaren har ett ansvar och en plikt att agera, säger hon till SVT Nyheter Stockholm.

Advokat Elisabeth Massi Fritz som har stöttat många kvinnor i rättegångar som handlat om våld mot kvinnor tycker att det var helt fel att den nu misstänkte mannens anhållande hävdes av åklagaren.

– Jag är mycket kritisk till åklagarna. Det här är brott som hör under allmänt åtal, det handlar inte om målsäganden vill medverka eller ej. Åklagaren har ett ansvar och en plikt att agera, säger Massi Fritz.

Kvinnan var rädd – ärendet lades ner

Det var i helgen som en kvinna i Stockholmsområdet blev svårt misshandlad. Den misstänkte mannen som nu sitter häktad hade själv ringt polisen. Kvinnan hade tidigare gjort slut med honom och han var polisanmäld och anhållen i sin frånvaro för hot och trakasserier mot henne. Men anhållan hävdes av åklagaren eftersom kvinnan inte ville medverka i utredningen, hon var enligt Aftonbladet för rädd.

– Det lades ner för att målsägaren inte ville medverka. Det här är ju ett målsägandebrott och om målsäganden inte berättar så kan man inte hålla någon frihetsberövad, säger åklagaren Maria Hävermark, på Västerorts åklagarkammare till Aftonbladet.

”Åklagaren måste granskas”

Elisabeth Massi Fritz gör, som juridisk expert åt SVT, en helt annan bedömning.

– Den misstänkte mannen är dömd sedan tidigare för likartad brottslighet. Hotbilden mot kvinnan var känd och det borde ha gjorts en hotbildsbedömning där kvinnan skulle ha beviljats skydd. Att inte vilja medverka på grund av rädsla visar på stort behov av hjälp, säger Elizabeth Massi Fritz.

– Åklagarens arbete i detta ärende måste granskas. Det låter mycket allvarligt att man har hävt anhållningsbeslutet och lagt ned förundersökningen då brotten som mannen var misstänkt för hör under allmänt åtal.

Några dagar efter att anhållningsbeslutet hävdes bröt mannen sig in hos kvinnan och misshandlade henne så svårt att hon avled av skadorna.

Lördagen den 4 juni bröt sig en 33-årig man in hos en 41-årig kvinna i Stockholmsområdet och misshandlade henne svårt.

Mannen och kvinnan hade tidigare haft en relation och 33-åringen var polisanmäld för misshandel och var tidigare anhållen i sin frånvaro misstänkt för grov kvinnofridskränkning.

Några dagar innan misshandeln hade åklagaren dragit tillbaka ärendet och hävt anhållandet. Orsaken uppgavs vara att kvinnan inte ville medverka i utredningen.

Kvinnan avled på sjukhus den 7 juni.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dödsmisshandeln av Lotta

Mer i ämnet