Foto: SVT/TT

Mässlingsfall på Karolinska i Huddinge – nu spåras smittan

Uppdaterad
Publicerad

Ett fall av den mycket smittsamma sjukdomen mässling har konstaterats hos en vuxen patient som har sökt vård på Karolinska i Huddinge. Det bekräftar universitetssjukhusets pressavdelning för SVT Nyheter.

Nu pågår smittspårning, uppger Region Stockholm.

– Det är ett bekräftat fall, en vuxen person som har rest utomlands. Nu tar vi fram listor med personer som skulle kunna vara utsatta för smittan. Det handlar om ett 30-tal personer födda mellan 1960-1980 som kan ha blivit exponerade och dessa kommer att bli kontaktade av oss, säger Maria Rotzén Östlund, smittskyddsläkare i Region Stockholm till SVT Nyheter.

Misstänker du att du är smittad?

Då ska du alltid ringa 1177 först, inte åka direkt till en vårdmottagning. Detta för att förhindra spridning på mottagningen. Ring även 1177 för hjälp med att bedöma symtom.

De personer som kontaktas av Smittskydd Stockholm ges rådet att vara uppmärksamma på sjukdomssymptom fram till och med den 15 augusti. Tidiga tecken kan till exempel vara hög feber, förkylningssymptom, torrhosta och röda ögon, enligt Region Stockholm.

Symptom på mässling

Du får hög feber.

Du får torrhosta.

Dina ögon blir irriterade och ljuskänsliga.

Efter några dagar får du utslag. De är först ljusröda och blir sedan mörkare och flyter ihop. Utslagen brukar börja i ansiktet och sedan sprida sig till resten av kroppen.

Misstänker du att du är smittad? Ring alltid en vårdcentral innan du besöker en vårdmottagning! Eftersom mässling är väldigt smittsamt ska du alltid ringa först för att undvika smittspridning på mottagningen.

Mässling är en anmälningspliktig sjukdom enligt smittskyddslagen.

Källa: 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.