Massor med mat slängs i butiken

Uppdaterad
Publicerad

Ny kartläggning av butiker i Stockholm och Uppsala visar att en stor del av maten kastas redan innan den kommit fram till hyllorna. En tredjedel av all mat som produceras hamnar i soporna

Inte en prick på bananerna. Inte en skrynkla på paprikan.

Och fullt ska det vara i hyllorna, hela tiden.

Våra höga förväntningar på matbutikerna är ett betydande miljöproblem.

-Det som slog mig var att en stor del av maten ratades av butikerna redan när den kom fram, säger Mattias Eriksson, forskare vid lantbruksuniversitetet i Uppsala, som gjort en pionjärstudie av matsvinnet i butiker i Stockholms och Uppsala län.

Frukt och grönt

De undersökta butikerna slängde i snitt 85 ton mat om året. Mest frukt och grönt. Och nästan alltihop fullt ätbart.

-Dels beror det på att frukt och grönt väger så mycket så det ger stort utslag på statistiken. Men det är också varor som är känsliga för stötar, som saknar förpackningar, varor som är svåra för butikerna att hantera, säger Mattias Eriksson.

Och det här är inte bara ett problem för butikerna, konsekvenserna är större än så.

Slöseri

-En enda avocado som åker i soporna betyder att man kastar 200 liter vatten i Israel eller Palestina eller var nu avocadon producerats. För så mycket går åt till bevattning och till att tvätta frukten med mera. 200 liter vatten som hade behövts väldigt väl i det land avocadon producerats, konstaterar Louise Ungerth, Konsumentföreningen Stockholm.

Om vi vill ta ansvar för miljön kan det alltså vara värt att fundera över hur mycket perfektion som är rimligt att kräva.

Och för att komplicera det ännu mer så är det ekologiska varor som oftast hamnar i soporna, procentuellt sett.

-Omsättningen av ekologiska varor är lägre. Och lyckas man inte sälja så måste man kasta, konstaterar Mattias Eriksson.

Höra mer om

Det är alltså butiker i Stockholms och Uppsala län som närstuderats och det här är en kartläggning vi förmodligen kommer att höra mer om framöver.  EU kräver att matsvinnet ska halveras till 2025, så det finns en del att jobba med.

Återvinna kött

Och redan nu prövas nya grepp. I Uppsala går överblivet kött från Willybutiker till ortens cateringfirma.

Här finns mycket att vinna. Bara genom att rädda hälften av det kött som slängs i Sveriges butiker skulle man kunna spara motsvarande 28.000 ton koldioxidekvivalenter om året vilket är lika mycket som 10.000 bilar släpper ut under ett helt år.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.