Manifestationen har fått stor spridning bara på ett par dagar. Foto: TT

”Me too”-manifestation på Sergelstorg

Uppdaterad
Publicerad

På söndagen planeras en manifestation på Sergels torg som en fortsättning på kampanjen ”Me too” som pågått på nätet de senaste veckorna.

Redan under lördagseftermiddagen hade nära 9.000 personer visat sitt intresse och runt 1.700 sagt att de skulle komma till Sergels torg, enligt evenemanget på Facebook.

– Vi vill belysa sexuella trakasserier men även andra frågor. Jag gjorde eventet i fredags och det har redan fått stor spridning, säger Gabriella Ohlzon till SVT Nyheter.

Kampanjen #MeToo

Två arrangemang blev ett

Hon är en av initiativtagarna. Ungefär samtidigt hade Carolin Solskär, som hon inte känner sedan tidigare, kommit på ungefär samma idé. Nu har de slagit ihop sina två arrangemang och hoppas locka många till Sergels torg kl 11.00 på söndagen.

– Vi vill belysa sexuella trakasserier och våldtäkter, men även ta upp andra frågor som lika lön och lika rättigheter.

Vad kommer hända på manifestationen?

– Olika personer kommer berätta sina historier. Till exempel kvinnor som utsatts för våldtäkter eller trakasserier.

Flera artister och talare klara

Bland annat kommer artisterna Isa och Wiktoria att uppträda. Feministiskt initiativs partiledare Gudrun Schyman, Moderaternas gruppledare i Stockholm Anna König Jerlmyr och Elin Sundin ordförande för organisationen Fatta, som jobbar mot sexuellt våld, är några av talarna. Journalisten Frida Boisen kommer att vara moderator.

Gabriella Ohlzon poängterar att manifestationen varken är höger eller vänster och att alla är välkomna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet