Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sjukvårdspersonalens samarbete sätts på sin spets när de tar emot strokepatienter som förlorar miljontals hjärnceller varje minut. Se övningen i videon. Foto: Ann Sehlin/SVT

Sekundjakt när Sös har strokeövning – tar kameror till hjälp

Publicerad

Vid ett akutfall av stroke i hjärnan så är tiden för behandling avgörande för vilka bestående skador den drabbade får. På Södersjukhuset i Stockholm tränar akutpersonalen med kameror och en statist för att spara minuter.

– Det är unikt. Direkt efter övningen tittar vi på filmen och återkopplar, säger Adrian Iliescu, överläkare på Södersjukhusets akutmottagning.

Vid syrebrist i hjärnan dör två miljoner celler för varje minut, därför räknas varje sekund när en patient med misstänkt stroke kommer in till Södersjukhusets akut. Tiden är avgörande för hur stora skador hjärnan får. Om tiden förkortas mellan ankomst och fram tills dess att propplösande behandling sätts in så krävs mindre rehabilitering. 

– Övningen är till för att minska fel på grund av den mänskliga faktorn. Det är personal från akuten, röntgen- och neuro som tränar tillsammans, säger Adrian Iliescu, överläkare på Södersjukhusets akutmottagning.

Utvecklar samma rutiner tillsammans

Idag behandlas 60 procent av sjukhusets strokepatienter inom 30 minuter men målet är att siffran ska förbättras. Eftersom vårdpersonalen inte alltid arbetar tillsammans är det extra viktigt att kommunikationen går snabbt.

– De måste ha samma rutiner och samma språk, säger Adrian Iliescu.

Antalet strokepatienter minskar

Under 2021 dog 94 kvinnor av stroke och 66 män i Stockholms län. I Sverige har antalet personer som fått strokeanfall minskat och Stockholms län har minst andel drabbade. Mellan åren 2016 -2020 insjuknade knappt 200 personer per 100 000 invånare i Stockholms län, det visar Socialstyrelsens statistik.

Se videon – så upptäcker du en stroke

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.