Sjukhusledning begränsar personalens yttrandefrihet

Uppdaterad
Publicerad

Uppskjutna hjärtoperationer äventyrar patienters liv men sjukhusledningen på Karolinska sjukhuset vill inte att medarbetare uttalar sig i media om avtalsstrider eller ekonomi. Men det strider mot yttrandefriheten, enligt expert.

Förra sommaren uppstod en debatt i media om hjärtpatienter som riskerade att dö när planerade hjärtoperationer sköts upp p.g.a bristen på vårdplatser. Anledningen var att sjukhusen inte var överens om vem som skulle betala för eftervård på intensiven som ibland blir följden av svåra operationer.

Intensivvårdsläkare Helmuth Lang på Thoraxkliniken i Solna intervjuades av både ABC och Dagens Nyheter.

Dagen efter intervjun blir hans chef, tillförordnad verksamhetschef Torbjörn Ivert uppringd av sjukhusledningen som är bekymrad över att frågan debatterats i media.

Förde anteckningar

Torbjörn Ivert vill inte bli intervjuad av ABC men har delat med sig av sina anteckningar från telefonsamtalet:

”I egenskap av tillförordnad verksamhetschef blev jag den 9 juli uppringd av chefläkare Gunnar Öhlén. Vi diskuterade nog i första hand som vid flera andra tillfällen under sommaren den allmänt besvärliga vårdplatssituationen.

Jag fick även besked att Helmuts inslag diskuterats i sjukhusledningen och att man inte ansåg att debatten skulle föras på den nivån...

Dagen efter, den 10 juli, fick jag ett nytt samtal då jag fick besked att ABC inslaget även diskuterats på Landstingsledningsnivå!

Sättningen ”undvika pajkastning” nämndes under samtalet har jag noterat...

...Och om jag önskade framföra synpunkter skulle dessa slussas via Karolinskas presschef Klas Östman.”

”Stör våra relationer”

I intervjun förklarar Karolinska sjukhusets chefläkare Gunnar Öhlén sitt telefonsamtal med att debatten i media störde relationerna med Capio S:t Görans sjukhus.

– Vi ska inte störa relationen mellan sjukhusen, jag kände mig bekymrad över att intensivårdssjuksköterskorna på S:t Göran kände sig mycket bestörta och beklämda av den här typen av diskussion.

Men beror inte det på striden om avtalen?

– Jo, men avtalsstriden ska inte diskuteras av medarbetarna. Medarbetarna ska alltid göra det som är medicinskt bäst och säkrast för den enskilda patienten och lämna de ekomnomiska diskussionerna till sjukhusledninget och landstinget, säger chefläkare Gunnar Öhlén

Brott mot yttrandefriheten

– Det är direkt grundlagsvidrigt att en myndighetsutövande chef utrycker sig på det sättet, säger Nils Funcke, utbildare och expert i yttrandefrihetsfrågor.

– Sådana här generella uttalanden är direkt olämpliga och inskränker medarbetarnas yttrandefrihet.

– Det är heller inte chefläkarens sak att bedöma vad som anses som ”pajkastning”, fortsätter Nils Funcke.

– Vilka affärsintressen, relationer till olika landsting eller samarbetspartners sjukhuset har är ovidkommande i sammanhanget. Det upphäver inte de anställdas rätt att diskutera vilka frågor de vill, var de vill eller på vilken nivå de vill, slår Nils Funcke fast.

Kollegorna misstänker bestraffning

När Helmuth Lang efter en tv-intervju ett halvår senare först blir uppsagd och sedan omplacerad samlas medarbetarna i ett upprop. Närmar 90 av hans arbetskamrater protesterar mot sjukhusledningens agerande, som de misstänker är en bestraffning för hans frispråkighet både i media och på sjukhuset.

I ABC-reportaget försäkrar den ansvarige divisionschefen, Harald Blegen att personalen är fria att uttrycka sina åsikter i media och att oron baserar sig på ett missförstånd. Omplaceringen av Helmuth Lang förklarar han beror på ekonomiska skäl.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.