Mediechefer från lokala medier deltar i panelsamtalet. Foto: TT/montage

Mediechefer i samtal: ”Hur mår lokaljournalistiken?”

Uppdaterad
Publicerad

I kväll arrangerar P4 Stockholm och Publicistklubben ett panelsamtal på Kulturhuset stadsteatern i Stockholm. Under rubriken ”Hur mår lokaljournalistiken?” kommer man att diskutera journalistikens utmaningar och möjligheter i en snabbt växande stad där en allt större andel invånare har utländsk bakgrund.

Det är med anledning av P4 Stockholms 40-årsjubileum som man bjuder in till en pandeldebatt med fokus på hur medierna klarar av sitt uppdrag i den växande huvudstadsregionen.

– Det här är en del av vårt firande. Vi vill blicka framåt, se var vi står i dag och hur vi lever upp till vårt uppdrag, säger Rouzbeh Djalaie, producent på P4 Stockholm och arrangör av panelsamtalet.

”Delar av Stockholm är i medieskugga”

Han menar att de förändringar som sker i Stockholm ställer krav på medierna.

– Min egen uppfattning är att Stockholm har förändrats. Vi blir allt fler med utländsk bakgrund och stora delar av Stockholm är fortfarande i medieskugga. Om vi inte förändras är det svårt att vara relevanta framöver.

Samtidigt påpekar Rouzbeh Djalaie att Stockholms utveckling också kommer med möjligheter, framför allt för SR och SVT.

– Med det förtroende som finns för public service i ryggen och allmänfinansieringen, har vi alla möjligheter att göra det andra inte gör.

Lokala publicister i samtal

I panelen ingår P4 Stockholms kanalchef Andreas Miller, lokaltidningen Södra sidans chefredaktör Petter Beckman, Mitt i Stockholms chefredaktör Anna Körnung, Publicistklubbens ordförande Björn Häger och SVT Nyheter Stockholms ansvarige utgivare Geronimo Åkerlund.

– Lokaljournalistik bygger på att man ska finnas i folks vardag. Den stora utmaningen är att alla ska känna att man finns för dem, i en stad där alla lever på olika sätt, säger Geronimo Åkerlund.

Även publiken bjuds in att delta i kvällens samtal, som är öppet för allmänheten men har ett begränsat antal platser. I publiken kommer bland annat elever från JMK, Södertörns högskola och folkhögskolor att sitta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.