”En protest mot dödsskjutningen”

Uppdaterad
Publicerad

Ungdomsorganisationen Megafonen höll på måndagsförmiddagen en presskonferens angående oroligheterna i Husby under natten mot måndagen.

– Vi är övertygade om att det som av medierna stämplas som allmänt kaos var en protestaktion mot polisens dödsskjutning av en man i förra veckan.

Det sade Rami Al-khamisi från ungdomsorganisationen Megafonen om bränderna och stenkastningen i Husby i går kväll och under natten mot måndagen.

Han beskriver Megafonen som att man organiserar ungdomar för social rättvisa, och säger att protesten beror på att ”dialogen har uteblivit” efter det organisationen kallar ett mord på en man i Husby i förra veckan. Organisationen har krävt en ursäkt från polisen för händelsen.

– Försvarslösa slogs med batong när de försökte ifrågasätta polisens metoder. Då blev det klart att polisens våld riktades mot alla invånare i Husby, sade Rami Al-khamisi.

Al-khamisi säger att Megafonen har jobbat i flera år för att försöka belysa problemen med social orättvisa i samhället, och att man är orolig för utvecklingen.

Polisen: övervåld ska anmälas

Stockholmspolisens Lars Byström säger att uppgifterna om övervåld ”låter helt främmande”.

– Men om man känner att man blivit utsatt för övervåld, så ska man i vanlig ordning göra en polisanmälan så vi får utreda det, säger han.

Erbjöd hjälp

Daniel Germai jobbar som ungdomsvärd för stadsdelsförvaltningen. Han vittnar om att polisen reagerade aggressivt när han och hans kolleger erbjöd polisen sin hjälp.

– När vi kom till platsen frågade vi polisen om de ville ha hjälp med att hantera situationen, eftersom vi har hjälp till i sådana här situationer tidigare.

– Men vi möttes av glåpord, och fick vänta några timmar tills de till slut ringde och bad oss om hjälp.

– Det var en hetsig situation. Jag berättade att jag jobbade med ungdomar, men bemöttes med höjda batonger. Två kolleger fick slag med batonger.

”Kallade oss råttor och luffare”

Quena Soruco arbetar också för Megafonen, och gick ut för att kolla vad som stod på när hon kände röklukten i går kväll.

– Polisen attackerade oss med dragna batonger, och jagade oss. De gav sig på alla som var i deras väg, och jag såg hur äldre damer blev knuffade.

– De kallade oss hemska saker: råttor, luffare, negrer. Jag bevittnade hur mina mänskliga rättigheter togs i från mig. Vart ringer man när polisen attackerar en?

Hon är också inne på spåret att oroligheterna är en reaktion på en utebliven dialog.

– Vi har försökt föra en dialog. Vi hade en fredlig demonstration i onsdags men ingen politiker eller någon från polisen visade sig, och syftar på demonstrationen i onsdags.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stockholmsupplopp

Mer i ämnet