Melika Zakariae: ”Jag kan aldrig ta bort någons smärta men jag kan inspirera” Foto: Michelle Derblom Jobe/SVT

Melika Zakariae: ”Det finns ljus på andra sidan”

Uppdaterad
Publicerad

Den psykiska ohälsan ökar bland stockholmarna och en av de som lever med flera psykiatriska diagnoser är entreprenören Melika Zakariae. Nu släpper hon en bok om sin resa till framgång.

– Det finns ljus på andra sidan oavsett vad man har gått igenom. Allt går att övervinna, säger Melika Zakariae.

Melika Zakaria är en framgångsrik entreprenör. Hon har startat upp och driver en egen spelsajt och hon har bland annat jobbat som DJ och fotograf. Men Melika lever med flera psykiatriska diagnoser och vägen dit hon är i dag har inte varit lätt.

– De diagnoser som jag kämpar mest med är min borderline och min adhd. De påverkar ju mig från morgon till kväll, omedvetet och medvetet. De påverkar mig både fysiskt och psykiskt, säger Melika Zakariae.

Krigstrauman och sexuella övergrepp

Nu berättar Melika om att leva med sina diagnoser i en självbiografi. Boken tar sin början i föräldrarnas flykt från Iran till Sverige och läsarna får ta del av berättelser från Melikas uppväxt.

Bland annat berättar hon om hur hon har blivit offer för näthat och sexism, och om de sexuella övergrepp hon utsattes för som femåring.

– Jag kan berätta att det har hänt, men att gå in i detalj är jättesvårt. Och att få ner det på papper var det absolut svåraste, säger Melika Zakariae.

Tappade lusten att leva

Som värst mådde Melika år 2007. Hon levde ett destruktivt liv med missbruksproblematik och ångest. Efter ett uppbrott med sin dåvarande pojkvän tappade hon lusten att leva.

– Då exploderade jag som en bomb och allt som hade hänt mig under min uppväxt kom ut. Jag mådde psykiskt dåligt och var självmordsbenägen. Hade det inte varit för min mamma, min syster och tre av mina vänner så hade jag kanske inte överlevt.

”Jag är nöjd med den jag är i dag”

Vändpunkten kom när en läkare ville att Melika skulle läggas in på en psykiatrisk klinik. Hon bestämde sig då för att ta tag i sitt liv men det skulle ta nästan tio år innan hon kände att hon var stabil igen.

– Om inte allt hade hänt så hade jag inte varit den jag är i dag. Det är det viktigaste – jag är nöjd med den jag är i dag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.