Ett nytt busstorg öppnas på midsommarafton, liksom den västra bron som ska leda trafiken från Södermalmstorg till Gamla stan. Foto: SVT

Mer kaos att vänta kring Slussen

Uppdaterad
Publicerad
Trafiken kring Slussen har länge varit stökig och det har rört upp mycket ilska bland trafikanter. Det gäller att ta ett djupt andetag – för nu blir det mer kaotiskt.

Slussenprojektet går in i en ny fas på midsommarafton. De stora rivningarna ska påbörjas och det innebär nya omledningar av trafiken, både för bilar, bussar, cyklar och gångtrafikanter.

Omläggningen kommer gälla i tre år framöver.

– Det kommer bli jobbigt, det kommer bli kännbart, säger Eva Rosman, kommunikatör på Slussenprojektet.

Från och med midsommarafton ska trafiken från Södermalmstorg mot Gamla stan inte längre ledas på den östra bron som leder mot Skeppsbron, den ska rivas. Istället öppnar den nybyggda västra bron som ska leda trafiken mot Gamla stan.

Förändringar i Söderledstunneln

Bilarna har fått ytterligare begränsingar i form av stopp för att åka från Stadsgårdsleden mot Skeppsbron på Saltsjörampen.

I Söderledstunneln har möjligheten att byta fil försvunnit. Det innebär att det bara kommer gå att köra mellan Medborgarplatsen och Hornsgatan och mellan Centralbron och Johanneshovsbron.

Redan nu har dessa förändringar trätt i kraft och det har visat sig genom långa köer.

–  Jag tror att det är många som inte uppmärksammat att Saltsjörampen är stängd, men när man lär sig det kommer man förhoppningsvis välja en annan resväg, säger Eva Rosman.

Förseningar i busstrafiken

Även kollektivtrafiken påverkas. Alla innerstadsbussar kommer att ledas om till Söderledstunneln och Folkungagatan, eftersom Katarinavägen stängs av vid Slussen.

På Folkungagatan lär det bli trångt, det handlar om 50 bussar i timmen i vardera riktning som ska fram. Förseningar får man räkna med enligt Eva Rosman på Slussenprojektet.

– Planera extra tid, det kommer bli förseningar i busstrafiken, säger hon.

Omställningen förvirrande

Peter Eliasen kör buss och han säger att han känner en viss oro.

– Det största problemet för oss kommer vara på Folkungagatan. Där ska vi samsas med väldigt mycket trafik, säger han.

Han tror det kommer bli extra kaotiskt de första dagarna när förändringen genomförs.

– Det är skönt att jag inte jobbar då! Just de dagar då förändringarna sker är ju alla förvirrade, säger han.

Det här förändras kring Slussen

Visa

Den östra bron (som leder från Södermalmstorg till Skeppsbron) stängs och ska rivas.

Den västra bron öppnar för trafik.

Söderledstunneln blir mer trafikerad. Här ska bussarna köra istället för att trafikera Katarinavägen. Dessutom har möjligheten att byta fil i tunneln försvunnit.

Folkungagatan blir mer trafikerad, hit leds bussarna om.

Saltsjörampen har stängts av för trafik. Istället får bilarna åka under Slussen och upp på Mälarrampen.

Skeppsbrons södra del stängs av helt för biltrafik.

Katarinavägen stängs av i höjd med Slussengaraget. Det kommer fortfarande gå att parkera i garaget. Cyklar måste ledas mellan Katarinavägen och Södermalmstorg.

Saltsjöbanan är stängd under sommaren. När den börjar rulla igen stannar den i Henriksdal och resenärer får ta bussen in till Slussen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Slussen

Mer i ämnet