Mer sopsortering – då höjs avgiften

Publicerad

Staden höjer avgiften för sophämtning. Stockholmarna har blivit så duktiga på att sortera och minska sitt avfall att staden får in för lite pengar. Och dyrare lär det bli.

Birgitta Heimer är en av de duktiga. Hon sorterar nästan alla sina sopor.

– Ja, jag tyckte att jag skulle lägga manken till i våras när man skulle börja betala per kilo. Det var ju det de skrev i sin broshyr som de skickade till oss, man skullle sopsortera och det skulle bli billigare för oss.

Men idag sorterar stockholmarna så mycket att staden drabbas av inkomstbortfall i sopbudgeten. Så nu höjs avgiften för sophämtningen med mellan 5 och 9 procent, skriver mitti.se.

– Jag menar det här tar ju några timmar per månad att syssla med och sedan ska man få straffavgift för att man håller på och sortera åt dem, tycker Birgitta Heimer.

Men det håller moderaten Ulla Hamilton som är ordförande i trafik och miljönämnden tycke rinte att man kan tala om straffavgift.

– Återvinningscentraler är dyra att hantera. Det har blivit en dyrare hantering.

Men det beror väl på att det är mer som ska tas om hand, som sorteras?

– Ja bland annat.

Då betyder väl det att det blir dyrare ju mer man sorterar?

– Ja, i och för sig men för de villaägare som sorterar ut matavfallet, för dem kostar matavfallet ingenting.

Idag kan bara villaägare lämna matavfall, men på det området ska det satsas.

– Hela Stockholm kommer att få möjlighet att bidra till matavgiftsinsamlingen och det är därför vi bygger ut ett system som kommer bli annorlunda jämfört med dagens. det är att man ska kunna slänga matavfallet på samma ställe som de vanliga soporna och så kan vi sedan samla in det och göra biogas av det, säger stadsmiljöborgarråd Per Ankersjö (C).

Men ja, det är en satsning som kommer kosta, medger politikerna.

– Vi har tagit en strategi för att öka matinsamlingen ganska kraftigt 2018. Men det kommer också innebära ökade kostnader på det området.

Vem ska betala?

Det finns bara en som kan betala det.

Vem?

– De boende får ju ta det på avfallstaxan, så är det ju, säger Ulla Hamilton.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer