Foto: Tomislav Stjepic

Migrationsverket: Handlar om behovet i Solna

Uppdaterad
Publicerad

De styrande i Solna stad vill att Migrationsverket river upp planerna på ett asylboende i kommunen för 852 platser. Migrationsverket svarar nu på planerna.

Boendet är tänkt att placeras i ett hotell nära Hagaparken. Men de lokalerna duger inte enligt kommunen.

– Vi kan bekräfta att en leverantör har fått tilldelning på 852 platser i Solna kommun, men det innebär inte att det faktiskt kommer att bli ett asylboende eller att det blir ett boende med så många platser, säger Björn Jacobsson, enhetschef på Migrationsverkets boendeenhet.

Han poängterar att det fortfarande är väldigt tidigt i processen. Nästa steg för Migrationsverket är att besikta boendet och se huruvda det lever upp till kraven. Då kan det bli aktuellt med ett avropsavtal.

– I slutändan handlar det dock om hur många som ansöker om asyl i Sverige och om vi har ett aktuellt behov av boendet i Solna eller inte. Bara för att boendeplatser tilldelats ett anbud i ett ramavtal, så innebär det alltså inte att det med automatik blir ett avropsavtal eller att platserna kommer att användas, säger Björn Jacobsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.