Miljöfönster stoppar mobilsamtal

Uppdaterad
Publicerad
I Norra Djurgårdsstaden har man satt in energieffektiva fönster i de nybyggda husen. Nu visar det sig att samtal till och från mobilen inte når fram.

– Man bor mitt i stan, det borde inte få vara så här, säger Anne-Marie Gummesson som bor i huset.

Hänger ut genom fönstret

– Det är problematiskt. Jag har en liten son och om de ringer från dagis är det inte säkert att samtalet går fram. Jag måste stå i köksfönstret och luta mig ut över fönsterbrädan för att få någon täckning alls, säger Cecilia Granström.

I fönstren finns det metaller i glaset som stänger radiovågor från mobilmaster ute, vilket även har upprört branschen. Företaget Tele 2 har skrivit ett brev till borgarrådet Joakim Larsson (M) som är ordförande i exploateringsnämnden. Man kräver att få vara med tidigare i stadens byggprojekt.

– Det vi ska göra nu är att sätta oss med branschen och se hur vi ska göra för att de boende ska kunna ringa, säger Joakim Larsson (M).

ABC: Borde ni inte ha gjort det innan?

Jo det borde vi har gjort innan. Men med ny teknik kan det ibland bli sådana här konsekvenser.

– Det känns amatörmässigt. Det är ett sådant stort projekt, man borde ha tänkt på det här innan, säger Cecilia Granström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer