Oppositionsborgarrådet Olle Burell (S) oroar sig för att personalstyrkan ska minska på kulturförvaltningen, till exempel på biblioteken. Jonas Naddeb (C), kulturborgarrådet säger att kvaliteten inte kommer att påverkas. Foto: Lieselotte van der Meijs och Staffan Löwstedt/SvD/TT

Miljoner ska sparas på kulturen i Stockholm

Publicerad

Kulturförvaltningen i Stockholms stad måste spara 45 miljoner, och personalstyrkan minska. ”Kulturskymning”, säger oppositionsborgarrådet Olle Burell (S).

I budgeten för 2019 har Stockholms stads nya grönblåa majoritet gett kulturförvaltningen i uppdrag att spara 24,7 miljoner kronor. Till det tillkommer kostnadsökningar som förvaltningen har på cirka 20 miljoner kronor, som förvaltningen inte får kompensation för. Det innebär i praktiken en besparing på 45 miljoner kronor, och personalstyrkan måste minska. Något som upprör oppositionen.

– Nu ser vi effekten av att allianspartierna och Miljöpartiet valde att sänka skatten. Vi varnade för just detta, men då viftade kulturborgarrådet bort kritiken och sa att han bara drog ner på ”vänsterns prestigeprojekt”, som han kallade det. Jag vet inte om de som jobbar med teaterundervisning för små barn eller på Stockholms stadsbibliotek känner att de är en del i något vänsterprojekt, jag tror inte det, säger Olle Burell (S), oppositionsborgarråd.

C: ”Planerna funnits länge”

Nu erbjuds anställda inom förvaltningen avgångsvederlag och avtalspension, men kulturborgarrådet menar att det inte har att göra med budgeten.

– Nej. Planerna för den här förändringen har funnits länge – innan vi kom till makten, innan vår budget klubbades. De skenande kostnadsökningarna och behoven av att möta dem med förändrade arbetssätt har Socialdemokraterna känt till sedan länge, säger kulturborgarrådet Jonas Naddebo (C).

– Vi har redan sett att kulturskolan tvingas ställa in teaterkurser för de allra minsta barnen, nu kommer nästa steg och det är att man tvingas göra sig av med personal i flera verksamheter. Det är verksamheter vi ska vara oerhört stolta över och värna. Hur liberaler och miljöpartister kan medverka till denna kulturskymning är för mig en gåta, säger Olle Burell (S).

Naddebo menar att verksamheterna inte ska påverkas.

– Nu rör det sig om anställda som frivilligt kan ansöka om förtidspension eller liknande. Men det är klart, det är tufft när förvaltningen under flera år haft exempelvis ökade lokalkostnader som nu behöver tas tag i. Uppdraget består nu av att strategiskt arbeta för att modernisera förvaltningen och jag har fullt förtroende för att det kommer bli bra. Verksamheterna ska inte försämras, utan att den ska hålla fortsatt hög kvalitet.

Kulturskolan ska expandera

Trots besparingarna ska Kulturskolan för barn öka, framför allt inom den verksamheten som heter El Sistema, musiklektioner som sker i samarbete med vissa skolor.

Lena Nilsson som är administrativ chef på kulturförvaltningen säger att hon tror att det kommer att gå.

– I uppdraget i budgeten står att vi ska expandera, att det ska bli fler platser på Kulturskolan, så nu måste vi jobba annorlunda. Vi tror det kommer att gå, även om det inte blir helt enkelt. Men vi ska inte skära ner på Kulturskolan, utan tvärtom utöka, säger Lena Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.