Foto: svt

Höll på att gå i konkurs – får miljonskulderna avskrivna

Uppdaterad
Publicerad

Folkets hus i Rinkeby har sedan 2006 kämpat med hyresskulder. I höstas skulle huset läggas ned men nu har Kulturnämnden avskrivit skulden på 2,5 miljoner kronor. Och den nya styrelsen ska sätta fart på huset, lovas det.

Rinkeby Folkets Hus öppnade 1984 och har sedan dess haft stort symboliskt värde i orten. Men skulderna började byggas på redan 2006, då stora delar av bidragen gick till löner istället för till hyra.

2012 kom det nya hyreskontraktet med Fastighetskontoret och då höjdes hyran – något som ytterligare förvärrade den ekonomiska situationen.

– Man väntade med att betala hyran för att ha råd med lönerna. Men sen kom det nya kontraktet, hyran höjdes och då kunde man inte längre ha några anställda. Under många år fanns ingen verksamhet i huset, man hade inte råd helt enkelt, säger Jörgen Strandberg, ordförande för Rinkeby Folkets Hus.

Skulle läggas ned

Trots att Rinkeby Folkets Hus fick stora bidrag av Kulturförvaltningen, så räckte inte pengarna för att täcka de skulder som hade följt efter genom åren.

Till slut hamnade skulden på 2,5 miljoner kronor för uteblivna hyror. I höstas skulle huset läggas ned, något som tidningen Mitt I har rapporterat om.

Men Rinkebybor protesterade och ett samarbete inleddes med bland annat Folkets hus och Parker för att rädda verksamheten.

– Vi gick in och gav stöd för att det ska bli ordning kring frågan. Det här huset har stor betydelse för hela området, säger Jocke Kellokumpu som är projektledare för Folkets hus och Parker.

Nämnden avskriver skulden

I januari 2017 sålde Fastighetskontoret Rinkeby Folkets Hus till Familjebostäder. Men skuldfrågan meddelades inte vidare av Kulturnämnden. Och när SVT Nyheter Stockholm ringde runt för att höra mer om skulden var det ingen som kunde svara på det. Varken Folkets hus och Parker, Rinkeby eller Fastighetskontoret.

Kulturborgarrådet Roger Mogert (S) kunde till slut meddela att skulden har skrivits av, men att de inte skyltat med det.

– För att Rinkeby ska kunna börja om så löste vi skulden. Det blev ett nytt omtag och vi tycker att det är en viktig verksamhet, säger Roger Mogert (S).

Hur kan ni försäkra er om att det kommer att fungera den här gången?

– De har fått in mycket nytt folk och det ser bra ut. De har uppvisat att det finns ordning nu.

Ny styrelse lovar förbättringar

I våras valdes den nya styrelsen och ordförande blev Jörgen Strandberg, en pensionerad Rinkebybo som lovar att det ska bli ordning och reda i huset. Han blev lättad över att skulden nu är avskriven.

– Nu är det upp till bevis att tillsammans med Rinkebybor sätta fart i huset.

Vad kommer det vara för skillnad i styrningen jämfört med tidigare?

– Tidigare var styrelsen sammansatt av olika politiker och nu är det lokalbefolkningen som sitter i styrelsen. Det är viktigt.

Mohammed Aidid är processledare och är anställd för att få igång verksamheten.

– Vi har kärnverksamheter som vi kommer att rikta in oss på. Vi kommer att ha en uthyrningsverksamhet och så kommer vi att satsa på folkbildning och kultur.

– Vi ska bli jätteduktiga på att hyra ut lokaler, det är ett stort behov av lokaler. Vi kommer också att samarbeta med andra aktörer, det har man inte gjort så mycket innan. Vi ska jobba med biblioteket och det kommer vara livligt både dagar och kvällar, säger Jörgen Strandberg.

Vad gör ni om ni inte lyckas med Folkets Hus?

– Det ser inte jag som ett alternativ, vi kommer att lyckas, säger Mohammed Aidid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.