Alliansen vill att Slussen ska avlastas Foto: TT

Miljonöverskott i kollektivtrafiken – så ska pengarna användas

Publicerad

Flera nya busslinjer och kollektivtrafik som läggs om för att avlasta Slussen, det är några av förändringarna när Alliansen fördelar SL:s överskott på 150 miljoner kronor.

Storstockholms lokaltrafik, SL, väntas göra ett överskott om 400 miljoner kronor, vilket är 150 miljoner kronor mer än förväntat.

– Vi har genomfört ett omfattande arbete med att stärka SL:s ekonomi, från ett befarat underskott om en halv miljard kronor, till ett överskott om en halv miljard kronor. Det är detta som nu gör att vi kan förstärka trafiken där det är som allra mest nödvändigt sett till både framkomlighetsproblem och stor efterfrågan, säger Kristoffer Tamsons (M), trafiklandstingsråd i ett pressmeddelande.

Färja till Fotografiska utreds

Slussen pekas ut som ett område där behovet av avlastning är stort. Vissa busslinjer från Nacka och Värmdö kan därför komma att gå till Skanstull eller Medborgarplatsen istället för Slussen. En eventuell båtförbindelse mellan Strömkajen och Fotografiska utreds också för att avlasta Slussen.

Alliansen vill även skapa fler busslinjer i rusningstrafik till Centralstationen, så kallade C-linjer.

Överskottet ska också gå till att bygga ut busstrafiken med fler direktlinjer och bättre tvärförbindelser. Utöver det kommer öppettiderna på sex tunnelbaneuppgångar förlängas, bland annat Odenplan, T-Centralen, Ropsten och Sundbyberg. Klotterbevakningen av uppställda tåg ska också utökas.

Det här ska pengarna gå till

Visa

Självkörande minibussar i Barkarbystaden som har plats för 12 passagerare.

Modernisering av bussar i Handen, Nynäshamn och Tyresö. Bland annat med USB-uttag.

Slussen ska avlastas genom att busstrafik i rusningstrafik läggs om eller utökas.

Fler linjer i rusningstrafik till Cityterminalen, t.ex. från Nacka/Värmdö, från Botkyrka/Söderort och Haninge/Tyresö.

Nya tvärförbindelser ses över, t.ex. färja 340 mellan Ekerö C – Träkvista- Jungfrusund – Slagstafärja – Fittja. Dessutom utreds bland annat tvärförbindelser mellan Norrort och Solna/Kista, nya direktlinjer till Danderyds sjukhus samt ny linje mellan Slussen och Nacka gymnasium.

Turtätheten på linje 80 mellan Nacka strand – Nybroplan utökas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer