Foto: TullverketVisa alla (2)
Visa alla (2)

Segelbåt i Nynäshamn togs med 1,6 miljoner smuggelcigaretter

Uppdaterad
Publicerad

Hittills i år har Tullverket beslagtagit fler smuggelcigaretter än under hela förra året. Orsaken är några riktigt stora tillslag i Stockholms län under året.

När kustbevakningen i Nynäshamn fick syn på en segelbåt på väg till Sverige från Baltikum i våras beslöt de sig för att göra en kontroll. På båten hittade de drygt en och en halv miljon smuggelcigaretter, förpackade i lådor över hela båten.

– Det brukar vara något sådant beslag per år. De är rätt udda, för det krävs ju att man vet hur man styr och navigerar en sådan båt och så vidare, säger Mikael Lindgren, chef vid Tullverkets brottsbekämpning i Stockholm, till TT.

Segelbåten är bara ett av flera stora beslag som gjorts under 2019. I Stockholms län har omkring 15 miljoner cigaretter beslagtagits. Tio miljoner av dem kommer från kontroller av två lastbilar i våras där pall efter pall av smuggelvaran kunde tas om hand av tullen – och förarna så småningom dömas till fängelse.

Fler än hela 2018

De stora tillslagen har lett till att över 26 miljoner cigaretter beslagtagits i Sverige i år. Det är fler än under hela förra året, då antalet låg på knappt 24 miljoner, enligt statistik från Tullverket.

Om det innebär att Tullverket tar fler av dem som smugglar eller om det i själva verket är smugglandet som ökat är svårt att säga.

– Vi vet ju inte hur mycket av det som kommer in som vi tar, säger Mikael Lindgren.

Göder kriminella

Vart cigaretterna som smugglas in i Sverige tar vägen är också svårt att säga, men en del skickas vidare till Norge och Storbritannien, andra säljs i små tobaksbutiker, kiosker eller på restauranger.

Förutom att smugglingen innebär att miljoner kronor i skatt går förlorade och att det inte är säkert att cigaretten innehåller den tjärhalt eller de ämnen som det står på paketet så finns fler orsaker till att låta bli att köpa dem.

– De som handlar de här cigaretterna göder kriminella organisationer. Varje krona går ju till deras organiserade brottslighet, säger Mikael Lindgren.

Hur känner man igen smuggelcigaretterna då?

– Priset. Får man för billiga cigaretter med utländsk text kan man vara säker på att det är insmugglat.

2019 (januari-juni): okänt antal tillslag och totalt 26 640 644 cigaretter

2018: 463 tillslag och totalt 23 955 393 cigaretter

2017: 626 tillslag och totalt 28 290 854 cigaretter

2016: 496 tillslag och totalt 18 205 777 cigaretter

Preliminär bedömning från Tullverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer