Miljonvinst till avknoppad hemtjänst

Publicerad

Flera av de hemtjänster som knoppades av i fjol har gjort anmärkningsvärt höga resultat på bara nio månader.

Många reagerade på mångmiljonvinsten för förskolebolaget i stadsdelen Enskede-Årsta-Vantör.

I samma stadsdel knoppades även delar av hemtjänsten av i fjol och två hemtjänstchefer tog över i bolaget Vantörs hemtjänst AB.

Trots att förvaltningen utgick från att de flesta av de äldre skulle stanna kvar med den nya regin betalade man bara för inventarierna. Priset stannade på 69.500 kronor.

5,4 miljoner i vinst
Verksamheten som drog i gång den 1 april och uppvisade efter bara nio månader ett resultat på 5,4 miljoner kronor, en omsättning på 25 miljoner kronor och en vinstmarginal på hela 22 procent.

-Det är stötande att någon tar över en kommunal verksamhet för dryga 60.000 kronor och sedan gör sådan miljonvinster, säger Roger Mogert (S) som är oppositionsborgarråd till ABC.

Till skillnad från förskolebolaget har hemtjänstägarna i Vantör ännu inte gjort någon utdelning av vinsten till sig själva.

I fjol knoppade hemtjänsten i Stockholm av till fem bolag, åtminstone två till av dem, Johannes Hemtjänst AB och Södermalms hemtjänst AB , har också gjort miljonresultat på de nio månader som gått sedan man tog över.

Personalkostnader tros ligga bakom vinsten
Tidigare i år slog kammarrätten fast att avknoppningen av hemtjänsten i Vantör stred mot lagen och att de ska upphävas. Staden har överklagat till regeringsrätten.

-Det var en osäkerhetsfaktor, om man hade gått ut till alla äldre och frågat om de tänkte vara kvar hade man kunnat göra en beräkning, men det fanns ingen som helst garanti för att de äldre skulle stanna kvar, säger äldreborgarrådet Ewa Samuelsson (KD), som tycker att Vantörs vinst låter hög.

Avknoppningarna utreds också av EU-kommissionen, som kräver svar av Stockholms stad. Cheferna för Vantörs hemtjänst säger sig inte ha tid att svara på frågor i dag om hur man gjort den stora vinsten och vad de kommer att göra med den.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer