Marie Ekborn, barnmorska och projektledare för ”Min barnmorska”. Foto: TT/Frida Claesson/SVT

Vårdmodell för förlossningsrädda utökas

Uppdaterad
Publicerad

Närmare 300 bebisar har fötts i projektet ”Min barnmorska” som startades på Karolinska sjukhuset i Huddinge hösten 2018. Nu har projektet utvärderats och på förlossningen i Huddinge hoppas man att vårdformen ska bli permanent.

– Vi har fått positiva utvärderingar från kvinnorna, säger Marie Ekborn, barnmorska och projektledare för Min barnmorska.

”Min barnmorska” är vårdprojektet där kvinnan under graviditeten lär känna ett barnmorsketeam om fyra personer. Primärt har kvinnan kontakt med en av barnmorskorna, men någon ur teamet ska alltid vara tillgängliga om kvinnan behöver dem. Tanken är att samma barnmorska ska följa kvinnan genom graviditet, förlossning och BB-vård i hemmet. Vårdmodellen riktar sig främst till förlossningsrädda.

Vad har kvinnorna varit mest nöjda med?

FÖRLOSSNINGSVÅRDEN

– Det är tryggheten som skapas när man har en relation till barnmorskan som också är med när man föder. Det gör att man kan slappna av lite bättre, säger Marie Ekborn, omvårdnadschef och barnmorska på Karolinska sjukhusets förlossningsavdelning i Huddinge.

Beredskap påfrestande för barnmorskorna

Vårdformen innebär att barnmorskorna arbetar i beredskap, något som har visat sig vara en utmaning. Två barnmorskor valde att hoppa av i början av projektet och efter det omarbetades beredskapstiden.

– Man behöver vara fler och dela på tiden man är tillgänglig för att hinna få återhämtning. Nu har beredskapstiden kortats ner och man har beredskap antingen dag eller nattetid, säger Marie Ekborn.

Hoppas öppna i Botkyrka

Efter 1,5 år har närmare 300 bebisar fötts i projektet. Förutom två barnmorsketeam i Älvsjö så arbetar också ett team på mödravårdscentralen i Liljeholmen. På måndag fattas beslut om att öppna ytterliga ett team på en mödravårdscentral i södra Stockholm.

– Vi hoppas kunna öppna i Botkyrka, det är vårt nästa steg. Sen får vi se om Karolinska i Solna är intresserade.

Än så länge drivs vårdformen i projektform, men förhoppningen är att verksamheten ska bli permanent.

Håller vårdformen ur ett ekonomiskt perspektiv?

– Man måste ha ett visst antal kvinnor inskrivna för att få det att gå runt, 40 kvinnor per barnmorska och år. Men sen måste man också tänka på att en del kvinnor överväger att välja ett kejsarsnitt pågrund av förlossningsrädsla. Om vi besparar kvinnan och samhället det ingreppet så är det en besparing. Det beror på hur man riktar verksamheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

FÖRLOSSNINGSVÅRDEN

Mer i ämnet