Polis inne på Råsunda skola i Solna. Foto: Brottsplats Sthlm

Polisen misstänker: Två minderåriga bakom hot på Solnaskola

Publicerad

En av de personer som uppträdde hotfullt och orsakade en stor polisinsats på en skola i Solna i fredags är identifierad. Enligt polisen rör det sig om en minderårig pojke som är under 15 år.

– Vi har identifierat en pojke och kommer med stor sannolikhet identifiera ytterligare en pojke som ska ha varit med, och som även han troligtvis är i samma ålder, säger Ola Österling, presstalesperson på Stockholmspolisen.

I fredags eftermiddag larmades polisen till Råsunda skola efter att en elev sett en eller två maskerade personer ta sig in på skolan med knivliknande föremål. Tungt beväpnad polis letade igenom skolområdet utan att hitta någon obehörig person.

Efter att polisen haft möte med skolrepresentanter under måndagen och tisdagen har det kommit fram att det kan handla om två misstänkta gärningspersoner. Polisen har identifierat en av personerna som ska ha uppträtt hotfullt, och man har gott hopp om att även identifiera en andra person inom kort.

– Eftersom den identifierade personen inte är straffmyndig kommer polisutredningen mot honom att läggas ner och ansvaret för honom kommer tas över av socialtjänsten, men även Solnapolisens ungdomsgrupp kommer att vara involverad då det gäller ett misstänkt brott, säger Ola Österling.

Om även den andre pojken inte är straffmyndig kommer socialtjänsten kopplas in också i det fallet.

Polisen vill inte kommentera om de misstänkta pojkarna går på skolan eller om pojkarna var beväpnade i fredags.

Extra personal på plats i skolan

Sedan i fredags har Solna kommun jobbat mycket med att informera alla som berörts av händelsen.

– Vi har försökt ge stöd till elever, personal och vårdnadshavare. En del oroliga föräldrar har haft frågor som vi har jobbat med att besvara, säger Rasmus Sandsten, pressansvarig på Solna kommun.

– Vi har också haft mer skolpersonal på plats i korridorerna och andra skolutrymmen för att öka tryggheten, säger Rasmus Sandsten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.