Ministerbesök i skärgården

Uppdaterad
Publicerad

Miljöminster Lena Ek var i fredags på skärgårdsbesök inbjuden av landshövdningen och det var mycket som skulle hinnas med.

Landshövding Chris Heister är själv uppväxt i skärgården och har velat få till ett besök av miljöminister Lena Ek i ett år, i fredags var det dags när landshövdningen guidade runt ministern i olika skärgårdsfrågor på en tur till Möja.

– Mycket utav det som är de utmaningar som skärgården har, är många frågor som är miljöministerns ansvar, och då är det viktigt att visa på hur det ser ut i verkligheten, säger landshövding Chris Heister.

Det finns flera frågor som behöver lösas, säger miljöminstern.

– För skärgården och havsmiljön i allmänhet är det naturligtvis övergödningsfrågor, kemikaliefrågor och biodiversitetsfrågor. För människorna som bor här är det otroligt viktigt att vi kan bevara den här miljön, kanske i vissa fall förbättra den, samtidigt som vi ser till att det finns förutsättningar för företagande, entreprenörskap. Och de som vill stanna kvar och de som vill flytta hit ska kunna utveckla sin bygd, säger miljöminister Lena Ek (C).

ABC: Som du ser det, vilka är de stora miljöproblemen för Stockholms skärgård?

– Det handlar naturligtvis om hur båttrafiken är organiskerad med de stora färjorna, det handlar om kemikalier, det handlar om övergödningsfrågor. Man vill ju gärna att det ska finnas fisk som går att äta, man vill att det är rent och att man ska kunna bada.

Med 30.000 öar och 10.000 fastboende är Stockholms skärgård landets största och det var ett otroligt fullspäckat program som landshövding, minister och experter från länsstyrelsen sprang sig igenom. Marin miljö, öppna landskap, företagande, lekplatser för gädda och strandskydd var bara några av alla saker som diskuterades på ett par timmar.

– Det handlar framför allt om utmaningen att få en levande skärgård, att vi får människor som kan bo och verka i skärgården.  Att se till att vi kan få en natur som är hållbar men också att skapa goda förutsättningar för ett företagande som är ekonomiskt bärkraftigt. Att hitta den balansen, att hitta den möjligheten, det är det som är så viktigt för en levande skärgård, säger landshövdning Chris Heister.

Miljöministern säger också att de största utmaningarna för Stockholms skärgård ligger i företagandet.

– Jag tror faktiskt att det är näringslivet, att de företag som finns ska kunna klara sin verksamhet och kunna utöka den och göra det på ett sätt som bevarar miljön och stärker hållbarheten samtidigt, säger miljöminister Lena Ek (C).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.