Foto: SVT

Ministern kan tänka sig bara hemmasupportrar

Uppdaterad
Publicerad

För att stoppa våldet kanske man måste släppa in bara hemmasupportrarna, säger idrottsministern.

Efter dödsmisshandeln av en Djurgårdssupporter i Helsingborg i söndags undrar många vad som kan göras för att stoppa våldet. Idrottsministern säger till SVT att lagarna redan finns och att det är en liten våldsam klick som förstör för alla andra. Och kanske ska man bara tillåta hemmasupportrarna på arenan.

– Det finns en grupp så kallade supportrar som drivs av våldet, som är påtända, berusade och som inte har ett intresse av matchen. Jag tycker att vi kan lära av det som Hockeyligan gjort, dvs att man bara tillåter hemmalagets supportrar att delta. Det kan vara en del. Sista utväg är att förbjuda ståplatsläktarna, men det tar bort mycket av det som är glädjen i fotboll och hockey, säger idrottsministern Lena Adelsohn Liljeroth (M).

Supporter död

Löfven vill ha maskeringsförbud

– Det är mycket tragiskt. Det är fyra barn som är utan sin pappa i dag, säger partiledare Stefan Löfven (S) efter gårdagens dödsbud.

Om ett eventuellt maskeringsförbud säger han att han personligen är för.

– Varför går man på fotboll och inte vill visa sitt ansikte? Jag tycker att allt talar för ett förbud, säger Stefan Löfven.

Han vill också se över tillträdesförbud kring arenorna, men menar att det är lite mer komplicerat.

– Men det finns bevisligen i andra länder, och då tycker jag att vi ska titta vidare på det.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Supporter död

Mer i ämnet