Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Mio Rubin tänder ljus i Humlegården för de som avlidit av covid-19. Se den tillfälliga minneslunden i videon. Foto: Danielle Langert/SVT

Minnesljus för covid-offer i Humlegården

Uppdaterad
Publicerad

I år när många har förlorat en anhörig i covid-19 kan det vara extra viktigt att tända ett ljus i allhelgonatider. Men samtidigt är det svårare att komma iväg till en begravningsplats, därför tändes idag ljus i en tillfällig minneslund i Humlegården just för de som avlidit med covid-19.

Höstlöven virvlar över ljusen i den tillfälliga minneslunden i Humlegården i centrala Stockholm. Ljusen har tänts i åminnelse av 450 personer som avlidit i covid-19, efter önskemål från anhöriga och vänner.

– Det är viktigt att ha en plats där man kan minnas de man förlorat, i det här fallet i covid-19, säger Mio Rubin på Fonus begravningsbyrå som står bakom ljuständningen.

Begravningsbyrån Fonus tänder för andra året ljus på kyrkogårdar till de som inte kan komma iväg till en grav. I år tänder de nästan 14 000 ljus över hela landet på 890 kyrkogårdar och begravningsplatser, och dessutom under lördagen i Humlegården just för de som dött med covid-19.

– Vi är i sorgens tid, säger Mio Rubin.

– Många har inte ens ännu en gravplats att gå till och man kanske inte kunde ta avsked i dödsögonblicket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Stockholm

Mer i ämnet