Fram till den 23 augusti finns minnesväggen på Kulturhuset. Foto: SVT

Minnesväggen har flyttat in på Kulturhuset

Uppdaterad
Publicerad

Den minnesvägg med post it-lappar som vuxit fram utanför Åhléns efter terrorattacken på Drottningatan är nu flyttad till Kulturhuset stadsteatern. Fram till slutet av sommaren kommer besökare att kunna fortsätta lämna sina meddelanden på väggen.

Natten till fredagen flyttades minnesväggen till sitt nya tillfälliga hem i gatuplan på Kulturhuset. Vid en ceremoni på förmiddagen invigdes väggen officiellt på sin nya plats.

”Vill visa att vi bryr oss”

Kompisarna Hani Elmi och Sabina Mastafa var bland de första att besöka minnesväggen på Kulturhuset.

Terrordådet i Stockholm

– Det är bra att folk bryr sig om vad som hände. Jag är glad att de flyttar hit väggen och har kvar minnena, säger Hani Elmi.

– Att folk minns, det är det som gör oss till människor och att vi har medkänsla för människor. Att vi fortfarande bryr oss och inte glömmer bort det som hänt. Vi vill visa att det inte är okej och att vi bryr oss om de som skadades och de som gick bort, säger Sabina Mastafa.

Hani Elmi och Sabina Mastafa. Foto: SVT

Väggen öppen för fler hälsningar

Under sommaren, fram till den 23 augusti, kommer besökare att kunna komma till platsen för att lämna ytterligare meddelanden. Därefter flyttar väggen vidare till Stadsmuseet.

– Vårt uppdrag är att bevara stockholmarnas minnen och att bevara väggen för framtiden, säger Lotta Backlund, museichef på Stadsmuseet.

För att kunna ta emot flera hälsningar har den ursprungliga väggen kompletterats med en tilläggsyta.

Politiker lämnade meddelanden

Vid fredagens ceremoni närvarade finansborgarrådet Karin Wanngård (S) och oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr (M), som båda lämnade egna hälsningar på väggen.

Karin Wanngård (S), finansborgarråd. Foto: SVT

– Det viktiga här är att öppna upp för fler som kanske inte har haft möjlighet att besöka väggen ännu. Det vi ser bevis på här i dag är att Stockholm står upp tillsammans för att vi ska vara en öppen stad, säger Karin Wanngård.

Hennes meddelande på minnesväggen löd: ”Tillsammans är vi starka – ett enat Stockholm”

Anna König Jerlmyr (M), oppositionsborgarråd. Foto: SVT

”Det här kommer att leva vidare”

Anna König Jerlmyr (M) skrev i samma anda, ”Låt Stockholm förbli en öppen stad. Tillsammans står vi starka”.

– Det här kommer att kunna leva vidare nu och symbolisera den kärlek och omsorg som stockholmarna gav i anslutning till attacken, men också att det är viktigt att i ord och handling fortsätta att stå upp för de värden som visades i form av medmänsklighet, säger Anna König Jerlmyr.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet