Hur snabbt du får vård vid akuta hjärtproblem kan bero på var du bor och om du behöver transport till sjukhus i en annan del av Stockholm. Foto: TT

Minst hjärtvård där flest insjuknar

Uppdaterad
Publicerad

Hjärt-kärlsjukdomar är i dag den vanligaste dödsorsaken för både män och kvinnor. Trots att flest hjärtinfarkter per invånare sker i länets södra delar finns den mesta vården för akuta hjärtproblem norr om Stockholm.

Skillnaderna mellan hur snabbt personer med akuta hjärtproblem får hjälp skiljer sig stort mellan Stockholms läns södra och norra delar. I Danderyd görs ingreppen snabbast i landet – medan det för patienter som tillhör Södertälje sjukhus tar längst tid. Skillnaden är i snitt två timmar.

Forskare om skillnaderna

En av dem som tittat närmare på skillnader inom hjärtvården är Stefan James som är en av världens mest citerade forskare. Han är hjärtspecialist på Akademiska sjukhuset och styrgruppmedlem i Swedeheart, ett kvalitetsregister som jämför sjukhus runt om i landet.

– Vi vet från våra egna undersökningar och andra undersökningar att tidfördröjningen är väldigt nära kopplad till hur det ska gå. Om man väntar över en timme jämfört med under en timme ökar dödligheten med 25 procent, säger han.

Se även: Hjärtsjuk i Tullinge – fick köras till Solna

Tiden kan göra skillnad på liv och död vid akuta hjärtproblem. Akut hjärtvård dygnet runt finns i dag på Södersjukhuset, Danderyd och Karolinska Solna samtidigt som flest hjärtinfarkter per invånare i länet sker i kommunerna Södertälje, Botkyrka och Nykvarn.

– Vi har sett i flera av våra undersökningar att personer med låg socioekonomisk status har sämre utfall. Det är en av de största utmaningar som sjukvården har i dag. Det har mer betydelse än kön eller vilket land man är född i. En person med låg socioekonomisk status har sämre möjligheter att överleva en hjärtinfarkt, säger professor Stefan James.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.