Misstankar om korruption i Södertälje

Uppdaterad
Publicerad

Åklagare utreder en misstänkt korruption inom Södertälje kommun i den särskilda satsningen mot den grova organiserade brottsligheten i stan. Ett 100-tal myndighetspersoner, bla annat från Skatteverket, Polismyndigheten och Kronofogden, arbetar nu bland annat med att kontrollera om det finns kriminella kopplingar till andra kommunanställda.

Mord, kidnappning och utpressning är några av åtalspunkterna i den stora rättegång som pågår i Stockholms tingsrätt mot det sk Södertäljenätverket. Nu sväller härvan,  Riksenheten mot korruption utreder nu ett misstänkt mutbrott eller bestickning mot en person som jobbar inom kommunal nivå, enligt uppgifter som Sveriges Radios Ekoredaktion tagit del av.

-Vi kan bekräfta att det är ett ärende. Riksenheten mot korruption är en del av en myndighetsgemensam insats, säger Gunnar Appelgren som är kriminalkommissarie i Södertälje.

Härvan i Södertälje större en polisen kunde förutse

ABC: – Är du förvånad över hur den här utredningen svällt?

-Vi visste att det var mycket utpressning, grova våldsbrott, beskyddarpengar, låneverksamhet och allt möjligt. Att det var i så pass stor omfattning och drabbade så många, det trodde nog ingen när vi började grotta i det här, säger Gunnar Appelgren.

Under 2009 undertecknades en överenskommelse mellan ett tiotal myndigheter för att gemensamt jobba mot den organiserade brottsligeheten. Skatteverket, Försäkringskassan, Kronofogden och Tullverket är några av de myndigheter som en gång om året redovisar vilket resultat myndigheterna kommit fram till för regeringen.

Ett 60-tal personer högintressanta för polisen

-Vi fokuserar på 50-60 personer som vi synar extra i sömmarna. Från början när vi synar de

så upptäcker vi inte så mycket men så får man in nya tips om dem och de blir de intressanta, säger Gunnar Appelgren.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.