Foto: TT

Misstänkt ekobrott på Nya Karolinska

Uppdaterad
Publicerad

En underentreprenör till Skanska misstänks för en omfattande ekobrottshärva under bygget av sjukhuset Nya Karolinska i Stockholm. Ledningen i byggbolaget sitter häktade misstänkta för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott, skriver Byggnadsarbetaren.

Byggfirman, som var en av underentreprenörerna på Nya Karolinska, misstänks ha betalat svarta löner och undanhållit mångmiljonbelopp i skatt. Byggnadsarbetarens kartläggning visar att företagets vd och och vice vd sitter häktade misstänkta för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott.

– Jag kommer med all sannolikhet att väcka åtal mot företrädarna för byggfirman som sitter häktade någon gång under april månad, säger kammaråklagare Jerker Asplund på Ekobrottsmyndigheten till SVT Nyheter Stockholm.

Under 2014–2016 var företaget en av underentreprenörerna på Nya Karolinska och på forskningslaboratoriet Biomedicum. Förutom företagets ledning, som sitter häktade sedan i oktober 2016, sitter ytterligare sex personer häktade i samma brottsutredning. Enligt kammaråklagaren företräder de sex personerna andra byggbolag, som inte varit inblandade i bygget av Nya Karolinska.

– Jag bedömer förundersökningen som klar och det ser ut som att ytterligare två personer, så totalt 10 personer, kommer att inkluderas i åtalet. Men endast de två företrädarna från byggfirman kan kopplas till Nya Karolinska, säger Jerker Asplund på Ekobrottsmyndigheten.

Miljarder dyrare än planerat

Bygget av Nya Karolinska har vid upprepade tillfällen kritiserats hårt för bland annat skenande kostnader. Till en början skulle notan sluta på 14,5 miljarder, men det visade sig snabbt komma att bli flera miljarder kronor dyrare och landa på 22,8 miljarder kronor, enligt landstinget. Över 25 miljarder, enligt Byggnadsarbetaren.

De skenande kostnaderna beror enligt landstinget på delar som inte räknats med i det ursprungliga avtalet. Det handlar om medicinsk-teknisk utrustning, ytterligare byggnader, ett labbkvarter, Astrid Lindgrens barnsjukhus och fler vårdplatser än man till en början räknat med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.