• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Huddinge kommun, Stockholms län. Det brinner i en byggnad på Herkulesgatan. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör reportern Oskar Jönsson som var på plats vid den israeliska ambassaden. Foto: SVT

Farligt föremål hittat vid Israels ambassad

Uppdaterad
Publicerad

Ett misstänkt farligt föremål hittades vid Israels ambassad i Stockholm på onsdagen. Nationella bombskyddet bedömde föremålet som skarpt och det har nu förstörts. Nu skärps bevakningen av ambassaden och judiska institutioner, uppger statsminister Ulf Kristerssson(M).

Polisen har inlett en förundersökning om grov allmänfarlig ödeläggelse samt en om grovt olaga hot.

Det var ambassadpersonal som hittade föremålet, som låg precis innanför ambassadområdets staket.

Polisen: ”Brott med uppsåt att skada”

Polisen spärrade av och tog dit hundpatrull. Efter att ha undersökt föremålet en första gång beslutades att utöka avspärrningarna. Bombskyddet tillkallades och bedömde föremålet som skarpt, och förstörde det. Enligt uppgifter till andra medier ska det handla om en handgrant.

Var det här riktat mot ambassaden misstänker ni?

– Ja, det här är ett brott med uppsåt att skada, säger polisens presstalesperson.

Polisen på plats bar förstärkningsvapen, enligt SVT:s reporter Oskar Jönsson, som också såg hur polisen bar in sandsäckar på ambassadområdet.

Det ska enligt polisen inte varit någon fara för allmänheten.

Ambassadören: Kommer inte skrämmas av terror

På plattformen X skriver Israels ambassadör i Sverige, Ziv Nevo Kulman, hur ambassaden och dess personal utsatts för ett attentatsförsök. Han tackar även svenska myndigheter för snabb respons på det farliga föremålet.

”Vi kommer inte skrämmas av terror”, avslutar ambassadören sitt inlägg med.

Kristersson (M): Polisen har nu skärpt bevakningen

Statsminister Ulf Kristersson (M) uttalar sig på X. Han skriver att polisen nu skärpt bevakningen av ambassaden och av judiska institutioner i Sverige. Det vill inte polisen kommentera.

– Vi gör bedömningar utifrån vad som händer i omvärlden och i vår egen polisregion, sen är det flera andra parametrar som avgör hur vi prioriterar våra resurser, säger polisens presstalesperson Daniel Wikdahl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.