Personalen ombord på Cinderella stoppade fyra män som försökta locka in en ung kvinna i en hytt. Foto: Arkivbild

Personal stoppade våldtäkt på kryssning

Uppdaterad
Publicerad

Fyra yngre män omhändertogs av personalen på kryssningsfartyget Cinderella i lördags kväll efter att ha serverat en kvinna drinkar och försökt ha locka in henne i en hytt. ”Det blev ett lyckligt slut på något som kunde gått illa”, säger informationsdirektören.

Södermalmspolisen larmades till färjan av personalen ombord som omhändertagit de misstänkta och låst in dem i väntan på polisen. I början talades det om misstänkt våldtäkt eller försök till våldtäkt.

– Exakt hur det initierades av personalen vet jag inte, men personalen ombord hade tagit hand om dem, säger Lars Neumann, stationsbefäl vid Södermalmspolisen i Stockholm.

Informationsdirektör Johanna Boijer-Svahnström på Viking Line säger att deras personal skötte sig precis som de skulle och att de förhindrade ett brott.

– Det var en flicka som blev onödigt mycket uppmärksammad av en grupp unga män, de serverade henne drinkar och försökte locka ner henne till en hytt, säger Johanna Boijer-Svahnström.

Personalen omhändertog männen

Både personal och medpassagerare hade uppmärksammat gruppen och personal följde efter. Via övervakningskameror i korridoren utanför hytterna kunde man också se hur de fyra männen försökte locka in flickan i en hytt, något som stoppades av Viking Lines personal. Istället blev de fyra inlåsta ombord på fartyget i väntan på att bli överlämnade till polis i Stockholm.

–  Det här blev ett lyckligt slut på något som kunde slutat mycket värre, säger Johanna Boijer-Svahnström, som berättar att de jobbar mycket förebyggande och har undervisat personalen att vara uppmärksamma.

Personal förhindrade brott

– Vi kom till hamnen och hämtade de fyra misstänkta, men de är släppta av åklagare eftersom det inte fanns tillräckliga skäl för anhållande, fortsätter Lars Neumann.

Efter förhör med både männen och kvinnan ändrades rubriceringen till ofredande.

Enligt tidigare uppgifter sades att männen var fortsatt misstänkta för våldtäkt, men det är alltså ändrat till ofredande. Någon våldtäkt ägde inte rum ombord.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer