Misstänkt mördare inte allvarligt psykiskt sjuk

Uppdaterad
Publicerad

Den 19-årige man som misstänks för mord på en 21-årig kvinna i Upplands Väsby anses inte lida av en allvarlig psykisk störning.

21-åriga Ida Johansson dödades vid ett motionsspår i augusti, och i september greps mannen.

Den 19-årige mannen har erkänt brottet och genomgått en större rättspsykiatrisk undersökning. Den utredningen är nu klar och enligt uppgifter till Aftonbladet visar den att mannen lider av en psykisk störning, men inte av så allvarlig art att han inte kan dömas till fängelse.

Fallet väckte stor uppmärksamhet, dels på grund av dess brutalitet, dels för att många reagerade starkt mot att tvingas tänka på den personliga säkerheten när man begav sig ut i joggingspåret. Så länge en mördare gick lös, vågade motionärer inte bege sig ut i joggingspåret.

Läs mer: Leif GW besökte mordplatsen i Veckans brott

Sex timmar tog det för polisen innan de hittade Ida Johanssons kropp vid sidan av joggingspåret. Jakten på gärningsmannen pågick över en månad. Polisen hittade DNA på kvinnans kropp och i jakten på mördaren topsades närmare 800 personer. Den 10 september greps en tidigare ostraffad 19-åring, efter att ett tips inkommit till polisen. 

Polisen åkte hem till mannen och förhörde honom och tog ett DNA-prov som skickades i ilfart till NFC, Nationellt forensiskt centrum i Linköping. Några timmar senare kom beskedet som polisen väntat på, det var samma DNA som hittats på den mördade Ida Johansson.

Den 19-åriga mannen, som erkänt brottet, har inte uppgivit något motiv. Det som konstaterats vid den större rättpsykiatriska undersökningen är att mannen lider av en psykisk störning, men inte tillräckligt allvarlig för att han inte ska kunna dömas till fängelse.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Joggarmordet i Upplands Väsby

Mer i ämnet