Sot på vattnet ser misstänkt likt ut som olja. Sotet kommer troligtvis från industrier. Foto: Kustbevakningen

Misstänkt oljeutsläpp visade sig vara sot

Uppdaterad
Publicerad

Flera rapporter om olja på vatten har visat sig vara sot som misstänks komma från industrier. Anledningen är vädret, det skriver Kustbevakningen i ett pressmeddelande.

Under veckan som gått har Kustbevakningen fått in rapporter om att det synts olja på flera håll i Stockholms skärgård. Men efter kontroller till sjöss och genomförda provtagningar visar det sig att det är sot och inte olja.

– Som alltid när det rör sig om stora ansamlingar i vattnet, om det så är olja, alger eller sot, så bör man undvika att få det i sig, säger Filip Lundgren, räddningsledare på Kustbevakningen.

Väderfenomenet inversion

Anledningen till att det flyter omkring sot i vattnet är vädret. Enligt SMHI har de senaste dagarnas väderläge bildat så kallad inversion över stora delar av Sverige och lagt sig som ett lock över stora delar av landet. Inversionen gör att varm luft inte kan stiga i höjdled och luftföroreningar blir kvar i marknivå. Förekomsterna av sot i vattnet är en effekt av detta och sotet kommer troligtvis från någon form av industrier.

– Den här förekomsten av sot kan vi inte sanera. Just nu är det relativt vindstilla, men när vindarna tilltar kommer ansamlingarna av sot troligen att luckras upp, säger Filip Lundgren, räddningsledare på Kustbevakningen.

Mineralolja i Kanholmsfjärden

Under förra veckan kom det även in rapporter om olja i farleden mellan Vaxholm och Kanholmsfjärden. Kustbevakningen bekräftade att det rörde sig om mineralolja och har nu har inlett en förundersökning om brott mot lagen om utsläpp från fartyg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.